Martonyi szerint is vannak hibák

2012.01.13. 11:49

"A magyar diplomácia irányítója elismer hibákat" címmel jelentette meg Martonyi János magyar külügyminiszterrel készített interjúját a belga Le Soir. A felvezető szöveg szerint Martonyi a beszélgetés során tett kijelentéseivel igyekezett "enyhíteni a közelmúltban a Magyarországot ért károkat", miután "egy sor, autoriternek tekintett reformot hajtottak végre".

Fotó: MTI / EPA

Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a külügyminiszter "túlzónak és mélységesen igazságtalannak" tartja, amikor autokratikus elhajlást emlegetnek.

"Nem állítom, hogy nem követtünk el hibákat" - idézte a minisztert, aki szerint néhány kérdésről "lehet beszélni", de hogy "lebontanák a demokráciát, az Magyarország félreismerése". A közelmúltban Magyarországot kritizáló kijelentések kapcsán "érzelmi és politikai" motivációról beszélt.

Martonyi elismerte, hogy a vitatott kérdések közül jelentőségében kiemelkedik a jegybanki függetlenség ügye, hiszen az országnak pénzre van szüksége. Megismételte, hogy mindenről lehet tárgyalni, Magyarországnak pedig rugalmasnak és kompromisszumkésznek kell lennie.