Másodfokon is négy év börtönt kapott a nemzetvédelmi egyetem volt rektora

2012.01.13. 22:27
Négy év börtönre ítélte Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorát hivatali befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Ítélőtábla, helybenhagyva az elsőfokú bíróság döntését. Az ítélet indoklásában az szerepelt: Szabó János az egész ország tekintélyének ártott.

A bíró arra is kitért, hogy a négy év szabadságvesztés szigorú, de arányban áll az elkövetett bűncselekmény súlyosságával. A volt rektor azt mondta, arra számított, hogy felmentik, mivel meg van győződve arról, hogy ártatlan. Szabó János két társát is börtönbüntetésre ítélték, egyikük két, másikuk két és fél évet kapott.

A Fővárosi Bíróság tavaly márciusban első fokon négy év börtönre ítélte Szabó Jánost hivatali befolyással üzérkedés és négyrendbeli rágalmazás miatt. Két vádlott-társa bűnsegédként szintén letöltendő szabadságvesztést, két, illetve két és fél évet kapott. A vádirat szerint Szabó János - aki 2006-tól töltötte be a nemzetvédelmi egyetem rektori posztját - 2009-ben egy nemzetközi szállítmányozási cégtől próbált jogtalan előnyt kicsikarni úgy, hogy valótlanul azt állította a cég magyarországi és nemzetközi vezetőinek: a vállalat egyes dolgozói fegyvert és drogot csempésztek. Ő azonban el tudja intézni, hogy a cég kimaradjon a nyomozásból és a várható médiabotrányból, így nem sározzák be a cég nevét, megőrizheti üzleti jó hírét. Cserébe a rektor azt kérte, hogy távolítsák el a cég négy magyarországi dolgozóját, illetve bontsanak szerződést az aktuális őrző-védő partnerrel, és helyettük egy általa megjelölt biztonsági céget alkalmazzanak.

A rektort tavaly februárban kommandósok fogták el a munkahelyén, és négy hónapot előzetes letartóztatásban töltött. Szabó egyik vádlott-társa a nemzetközi cég magyarországi középvezetője volt, és négy kollégája eltávolítását szorgalmazta a rektoron keresztül, a harmadrendű vádlottnak pedig az érdekeltségi körébe tartozott az a biztonsági vállalkozás, amelyet a vádlottak megpróbáltak bejuttatni a nemzetközi céghez. A harmadrendű vádlott már többször állt bíróság  előtt, és börtönben is ült. Az eljárás során korábban mindhárom vádlott tagadta bűnösségét, védőik felmentést kértek, hatósági provokációról, koholt bizonyítékokról, megalapozatlan vádakról beszéltek.