Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Az egyetem szerint rendben van Schmitt doktorija

MTI/Index
2012.01.13. 19:02
A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja szerint nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját. Martonyi János külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, megbízik a köztársasági elnök szavaiban.

Tóth Miklós péntek esti közleményében azt írja: húsz éve az egyetemi diploma után elsőként megszerezhető fokozat volt az egyetemi doktori (közkeletű néven: kisdoktori) cím. Ezt kapta meg 1992-ben a jelenlegi köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem egyik jogelődjénél, az 1999-ig önálló Testnevelési Egyetemen.

A dékán szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek. „Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést"  áll Tóth Miklós közleményében.

Szerdán a hvg.hu írta meg, hogy Schmitt doktori disszertációjával kapcsolatban felmerült a plágium gyanúja. A szabadúszó szerző által írt, kilenc hónapos kutatómunkával készült cikk szerint a köztársasági elnök 1992-ben leadott, és a bíráló bizottság által summa cum laude minősítéssel elfogadott dolgozata nagy valószínűséggel egy bolgár kutató öt évvel korábbi könyvének átvételével készült.

A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította a vádat.

Martonyi megbízik Schmittben

Schmitt Pál plágiumügyéről szólva még a kérdést is óvatosan kell feltenni  jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a hvg.hu portálon péntek este megjelent interjújában. „Ebben az ügyben még a kérdést is óvatosan kell feltenni. Nyilván végére kell járni a dolognak, de köztársasági elnök úr állítja, hogy nem plagizált, én megbízom a szavaiban." – mondta a külügyminiszter a hvg.hu-nak.