Schiffer András távozik az LMP-frakció éléről

2012.01.14. 15:49 Módosítva: 2012.01.14. 19:32
Lemond az LMP frakcióvezetői posztjáról Schiffer András. A lemondás oka az lehet, hogy Schiffer szerint LMP-nek önállóan kéne indulnia a következő választáson, többen viszont úgy vélik, össze kéne fogni más ellenzéki pártokkal, többek között az MSZP-vel. Schiffer döntése váratlanul érte a tagságot, többen úgy vélik, az újabb személyi ügy komolyan árthat éppen erősödő népszerűségüknek.

Schiffer András távozik a Lehet Más a Politika (MP) országgyűlési frakciójának éléről, és kiszáll a párt minden vezető testületéből is, tudta meg a hvg.hu.

Megkerestük Schiffert, aki az Indexnek a lemondásáról szóló híreket nem kívánta kommentálni. Az MTI-nek azonban megerősítette, hogy a frakcióvezetői poszton kívül a párt többi vezető testületéből is távozik, és a tisztújításokon sem pályázik semmilyen posztra, de képviselői mandátumát egyelőre megtartja. Schiffer a lemondását a párt szombati ország politikai tanácsának ülésén jelentette be. Az egyik forrás szerint Schiffer rövid bejelentést tett, az elhangzottakat pedig várhatóan a párt hétfői frakcióülésén beszélik meg részletesen.

Schiffer döntése váratlanul érte a tagságot, az eredetileg a párt stratégiájának alakítására összehívott ülésről többen távoztak is a bejelentés után. Ugyanakkor úgy tudjuk, addig sem igazán stratégiai, mint személyi kérdésekről volt elsősorban szó.

D  YT20111024014
Fotó: Illyés Tibor

A hvg.hu szerint Schiffer azzal indokolta távozását, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincs meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága, és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban.

Egy LMP-s forrásunk szerint Schiffer többek között a Népszabadság csütörtöki cikkére utalt, amely arról szólt, hogy a párt január végi kongresszusának témája lesz a többi ellenzéki párttal való együttműködés is. A cikk szerint annak ellenére, hogy a párt vezetése korábban úgy döntött, hogy az LMP a következő választásokon önállóan méretteti meg magát, több parlamenti képviselő úgy gondolja, szorosabb együttműködésre lenne szükség az ellenzéki pártokkal. Olyan képviselő is van, aki arról beszélt, hogy ha a január végi kongresszus is jóváhagyja a teljes elzárkózást, kilép a frakcióból – írta a Népszabadság.

Az Indexnek ugyanakkor több LMP-s is azt mondta: az ellenzéki pártokkal való együttműködés kérdése nem okozott éles ellentétet a pártban. Azt lehetett tudni, hogy Schiffer az LMP önálló indulása mellett érvelt, legfeljebb azt tartotta elfogadhatónak, hogy a választások után működjenek együtt más pártokkal. Schiffer két utolsó Facebook bejegyzése az önállóság melletti írásokat ajánlott, kedden a Kossuth Rádiónak pedig azt mondta, nem hajlandó választási együttműködésre az MSZP-vel az LMP.

A szövetségi politika kérdése azt követően többször felmerült, hogy december 23-án az LMP több képviselője a parlament előtti kerítéshez láncolta magát, a demonstrációhoz pedig az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció képviselői is csatlakoztak – mondta egy forrásunk. Hozzátette: a párt tagsága azonban arra számított, hogy ezeket a kérdéseket a január végi kongresszuson vitatják meg. Többen érthetetlennek nevezték, hogy a december 23-i akcióval megerősített népszerűségüket miért kell egy ilyen lépéssel rombolni, pláne, hogy Schiffer mandátuma eleve két évre szólt, így abból már csak néhány hónap van hátra.

A személyi kérdések így is domináltak az LMP Országos Politikai Tanácsának mai ülésén, miután az elmúlt hetekben két politikus is bejelentette végleges illetve szándékolt távozását a párt frakciójából: előbb a december 23-i demonstrációról szóló beszámolókban egyébként meghatározó arcként feltűnő Kaufer Virág mondott le, majd a héten Scheiring Gábor is jelezte, hogy hasonló lépést fontolgat. Egy, a történtekre rálátó forrásunk szerint Kaufer lemondása nem függ össze a mostani történésekkel, míg Scheiringet inkább a bázisdemokrata működési modell fenntarthatatlansága frusztrálta. A szombati ülés alapján azonban úgy tűnik, Scheiring mégis maradhat, ám kevesebb részt vállal a parlamenti munkában, Kaufer utódáról pedig a párt hónap végi kongresszusa dönthet.

 

Schiffer az LMP egyik alapítója, ezt megelőzően a Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek ajánló Védegylet egyik vezetője volt. A párt országos listáját vezetve szerzet a 2010-es választásokon parlamenti mandátumot.