Uniós zászlót égetett a Jobbik

2012.01.14. 17:21 Módosítva: 2012.01.14. 17:34
Vona Gábor a szombati demonstráción az Európai Unióból való kilépés szükségességéről beszélt.

Népszavazáson kell dönteni az Európai Unióból való kilépésről – mondta Vona Gábor a Jobbik elnöke, a párt szombati budapesti tüntetésén.

A Jobbik azt követően hirdetett tüntetést, hogy az Európai Bizottság szerdai ülésén felmerült, hogy több magyar jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal. A Bizottság a jegybank függetlenségét, a bírák idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi biztos idő előtti leváltását kifogásolta. A kérdésre a jövő heti, január 17-i ülésen térnek vissza újra. Amennyiben a Bizottság problémásnak találja a jogszabályokat a kötelezettségszegési eljárást is indíthat is Magyarország ellen.

A párt a szombat délután kezdődő demonstrációt ezért az Európai Bizottság Lövőház utcai irodája elé szervezte. Az Index tudósítója szerint a Lövőház utca szinte teljesen megtelt tüntetőkkel, az Euópai Bizottság épülete előtti rész viszont le volt zárva kordonokkal, oda nem mehettek be a párt szimpatizánsai.

Sokan jobbikos zászlóval érkeztek a rendezvényre, többen fekete öltözéket, terepszínű ruhát, bakancsot viseltek. A rendezvény szervezői bejelentették: a demonstráción megjelent az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

Vona a tüntetésen arról beszélt, hogy az Európai Bizottság szerdai döntése hadüzenet volt. Egyrészt azzal, hogy törvények visszavonására szólították fel Magyarországot, azt üzenték, hogy mondjon le a függetlenségéről. Másrészt újabba megszorításokat kértek a kormánytól, mondta Vona.

A Jobbik elnöke szerint az országnak ki kell lépnie az EU-ból, a kérdésről pedig népszavazást kell tartani. Vona azért is bírálta az EU-t, mert korábbi MSZP-s miniszterek tevékenységét nem tette szóvá. Vona szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vissza fogja sírni még Orbán Viktor miniszterelnököt. A Jobbik elnöke Barossonak azt üzente, „ha beteszi a lábát az országba, akkor „megtekerik az orrát és karikás ostorral fogják kizavarni”.

A tüntetést azonban nem azért szervezték, hogy megvédjék a magyar kormányt, hanem, hogy kifejezzék, az utca nem azoké, akik a demokrácia védelmében tüntettek az elmúlt hetekben, mondta Vona. Nem Lendvai Ildikóé és Gyurcsány Ferencé, tette hozzá. Vona Gyurcsányt nyomorult pojácának nevezte. Hozzátette: ha legközelebb az LMP és MSZP tüntetni fog, akkor ott lesz a Jobbik is.

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője beszédében a világ legnagyobb „kész átverés showjának” nevezte az EU-t. Többek között azért kritizálta az EU-t, mert magyar stratégia helyett roma stratégia készítésével foglalkozik. „A magyar társadalom népszavazással minősítse le az EU” – fogalmazott.

A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra hívta Murányi Leventét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. A ketten együtt elégették az Európai Unió zászlaját.