Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Uniós zászlót égetett a Jobbik

2012.01.14. 17:21 Módosítva: 2012-01-14 17:34:34
Vona Gábor a szombati demonstráción az Európai Unióból való kilépés szükségességéről beszélt.

Népszavazáson kell dönteni az Európai Unióból való kilépésről – mondta Vona Gábor a Jobbik elnöke, a párt szombati budapesti tüntetésén.

A Jobbik azt követően hirdetett tüntetést, hogy az Európai Bizottság szerdai ülésén felmerült, hogy több magyar jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal. A Bizottság a jegybank függetlenségét, a bírák idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi biztos idő előtti leváltását kifogásolta. A kérdésre a jövő heti, január 17-i ülésen térnek vissza újra. Amennyiben a Bizottság problémásnak találja a jogszabályokat a kötelezettségszegési eljárást is indíthat is Magyarország ellen.

A párt a szombat délután kezdődő demonstrációt ezért az Európai Bizottság Lövőház utcai irodája elé szervezte. Az Index tudósítója szerint a Lövőház utca szinte teljesen megtelt tüntetőkkel, az Euópai Bizottság épülete előtti rész viszont le volt zárva kordonokkal, oda nem mehettek be a párt szimpatizánsai.

Sokan jobbikos zászlóval érkeztek a rendezvényre, többen fekete öltözéket, terepszínű ruhát, bakancsot viseltek. A rendezvény szervezői bejelentették: a demonstráción megjelent az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

Vona a tüntetésen arról beszélt, hogy az Európai Bizottság szerdai döntése hadüzenet volt. Egyrészt azzal, hogy törvények visszavonására szólították fel Magyarországot, azt üzenték, hogy mondjon le a függetlenségéről. Másrészt újabba megszorításokat kértek a kormánytól, mondta Vona.

A Jobbik elnöke szerint az országnak ki kell lépnie az EU-ból, a kérdésről pedig népszavazást kell tartani. Vona azért is bírálta az EU-t, mert korábbi MSZP-s miniszterek tevékenységét nem tette szóvá. Vona szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vissza fogja sírni még Orbán Viktor miniszterelnököt. A Jobbik elnöke Barossonak azt üzente, „ha beteszi a lábát az országba, akkor „megtekerik az orrát és karikás ostorral fogják kizavarni”.

A tüntetést azonban nem azért szervezték, hogy megvédjék a magyar kormányt, hanem, hogy kifejezzék, az utca nem azoké, akik a demokrácia védelmében tüntettek az elmúlt hetekben, mondta Vona. Nem Lendvai Ildikóé és Gyurcsány Ferencé, tette hozzá. Vona Gyurcsányt nyomorult pojácának nevezte. Hozzátette: ha legközelebb az LMP és MSZP tüntetni fog, akkor ott lesz a Jobbik is.

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője beszédében a világ legnagyobb „kész átverés showjának” nevezte az EU-t. Többek között azért kritizálta az EU-t, mert magyar stratégia helyett roma stratégia készítésével foglalkozik. „A magyar társadalom népszavazással minősítse le az EU” – fogalmazott.

A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra hívta Murányi Leventét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. A ketten együtt elégették az Európai Unió zászlaját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?