Orbán: Ne külföldi hulladékot együnk

2012.01.16. 11:53
Orbán Viktor szerint máris háborút vív az ország földjei és vízbázisai védelmében, csak nem fegyverekkel, hanem leminősítésekkel támadnak minket. A következő évek nyertese ígérete szerint a mezőgazdaság lesz. A magyar asztalokra külföldi hulladék helyett egészséges magyar ételt akar a kormány. Az árakat felhajtó kereskedőket tisztességre akarják rávenni.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjével kezdődött hétfő délelőtt a vidékfejlesztési minisztériumban az a konferencia, amelyen bemutatták a kormány legújabb, dualizmus kori politikusról elnevezett tervét. A Darányi Ignác Terv 2020-ig tartó nemzeti vidékfejlesztési stratégiát ígér, a hozzá szükséges törvényeket még az idén elfogadják.

A terv Orbán Viktor köszöntője szerint a megőrzés, megújítás és minőség kulcsszavak köré szerveződik. A miniszterelnök most konkrét intézkedéseket nem jelentett be, de több fontos célt is kijelölt:

Erősíteni akarja a kormány a kistermelőket, a kis- és középbirtokokona gazdálkodókat. Ezért csökkentenek adminisztratív terheiken. És a közvetlen kereskedelmet támogatják majd, hogy az árakat felhajtó közvetítőket ki lehessen kerülni. „A kereskedelmi partnereket tisztességes piaci viselkedésre kell rávenni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Magyar asztalra magyar ételt

„Ma a falusiak nagyáruházakban vesznek olyan termékeket, amelyeket a kertjükben is termelhetnének. Jól mutatja, hogy mekkora a baj, ha már a falusi ember sem eszik egészséges ételeket” – mondta a miniszterelnök.

Orbán többször is utalt rá, hogy a Magyarországra érkező külföldi élelmiszerek ipari hulladékok csupán. Helyettük egészséges magyar ételeket kellene vásárolni, és ehhez kell kedvező feltételeket biztosítani vidéken. Illetve a vásárlók gondolkodásának megváltozása is szükséges.

A háború már elkezdődött

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy sok előrejelzés szerint a közeljövő háborúit a termőföldekért és a vízbázisokért vívják majd. Szerinte ez a háború már el is kezdődött. Csakhogy nem fegyverekkel, hanem például leminősítésekkel vívják. Arra is figyelmeztetett, hogy a Magyarország elleni támadások mögötti valódi szándékokat eltitkolhatják: „A róka sosem szól előre, hogy a sajtot akarja kiénekelni a szánkból”.

Ezért szerinte a vidék ügye sorsdöntő a nemzet számára, és a földet és a vizet meg kell védeni. Orbán a földtörvény és a birtokvédelmi törvény átalakítását ígérte.

Orbán szerint ma a nemzetek biztonságát az erőforrások szavatolják leginkább: az élelmiszer, ivóvíz, energia és a környezet biztonsága a legfontosabb előfeltételei a nemzetek biztonságának.

Génjeinkben van a föld szeretete

Orbán szerint Magyarország eredendően mezőgazdasági ország, és az ország akkor volt erős, amikor a mezőgazdasága is erős volt. Jelezte ugyanakkor, hogy a mai világban több lábon kell állni, kell ipar, kutatás-fejlesztés és erős bankrendszer is.

„Ott a föld szeretete a magyar ember génjeiben” – mondta a kormányfő, aki szerint sokáig tudatosan sorvasztották a vidéki életet. Az a cél, hogy a falusi élet épp olyan vonzó legyen, mint a nagyvárosi. A vidéki ősi hagyományok a nemzet erős kötelékei.

Darányi Ignác

Darányi Ignác (1849-1927) a dualizmus legjelentősebb földművelésügyi minisztere volt, 1895-1903-ban és 1906-1910-ben viselte e tisztséget. Eredetileg jogász volt, ügyvédként olyan fontos családokat is képviselt, mint a Tisza, Bethlen vagy Teleki famíliák. Ugyanakkor nagy földbirtokai is voltak, amikor 1892-ben befejezte az ügyvédkedést, már 5000 katasztrális holdja volt.

Földművelésügyi miniszterként jelentősen megnövelte tárcája költségvetését, és egy sor modernizációs programot vitt át központi szervezéssel.

Most jön a konszolidáció

Orbán Viktor szerint 250 törvény, 30 sarkalatos törvény és az alaptörvény elfogadása után megvannak az alapok és a keretek, most a konszolidáció időszaka jön. „Lezártuk az átmenet húsz zavaros évét. Most igazság, biztonság, kiszámíthatóság kell az embereknek. A Nemzeti Együttműködés Rendszere megadja mindezt a magyaroknak.”

Orbán azt ígérte, hogy az új rendszer nagy nyertese a mezőgazdaság lesz.

Nem lesz ez sem könnyű, de „ahol van akarat, ott van út is” – nyugtatta meg közönségét Orbán Viktor.