Farkas Flórián levelet írt Barrosónak

2012.01.17. 06:55

José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levelet Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, mert szerinte veszélybe kerülhet az európai cigányság felzárkózása – írja a Magyar Hírlap. A napilap birtokába jutott levélben az ORÖ elnöke több százezer magyarországi roma növekvő aggodalmának ad hangot, "amelyet az országunk és annak miniszterelnöke ellen irányuló és nem szűnő támadások motiválnak. Aggodalmat kelt ez bennem azért is, mert az elmúlt évben az Európai Unió és hazánk is kiemelt fontosságot tulajdonított az európai cigányság felzárkózásának, amely most veszélybe kerülhet."

Farkas Flórián arra hívja fel az Európai Bizottság elnökének a figyelmét, hogy alig több mint fél esztendeje az Európai Unió Orbán Viktor elnökletével és José Manuel Barroso személyes tevékeny közreműködésével elfogadta az Európai romastratégiát. "A több mint 10 milliós európai cigányság felzárkózásában az Európai Uniónak, az Európai Bizottságnak és Önnek, mint e bizottság elnökének emberi és morális felelőssége és feladata is van – hívja fel a figyelmet az ORÖ elnöke. "Ezért kérem Önt, hogy az Ön által képviselt intézmény tekintélyére alapozva, határozottan foglaljon állást abban a tekintetben, hogy Magyarországon a társadalmi különbségek felszámolásának új mechanizmusa a pénzügyi preventív segítségnyújtás feltételeinek tárgyalása során nem kerülhet veszélybe" – fogalmaz.

"Kérem, hogy hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy Magyarország miniszterelnöke olyan demokrata, aki támogatja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, köztük a romák felemelkedését" – olvasható a levélben.