Nincs még frakcióvezetője a lelkileg elfáradt LMP-nek

2012.01.17. 13:57 Módosítva: 2012.01.17. 17:00
A párttagsággal is megerősíttetik az LMP új frakcióvezetőjét, akit még januárban megválaszthatnak – állították az Indexnek LMP-s források. A párt hétfői 12 órás tanácskozásán főként személyes konfliktusokról volt szó, az MSZP-vel való szorosabb együttműködésről a január végi kongresszus dönt.

Február közepéig, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetéig biztosan megválasztják az LMP új frakcióvezetőjét, de ez akár már januárban is megtörténhet – mondta az Indexnek több LMP-s forrás.

A tagásg is megerősíti az új frakcióvezetőt

Az új frakcióvezetőt a képviselőcsoport választja meg, valamilyen formában azonban kikérik a tagság véleményét. Egy LMP-s forrás szerint egyelőre nem tudni, hogy az új frakcióvezetőt milyen formában erősítse meg a párt tagsága, a párt vezetői erről még kedd délelőtt is tanácskoztak. Addig is a képviselőcsoportot a frakcióelnökség irányítja, amelynek Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mille Lajos és Szabó Tímea a tagja.

Az LMP parlamenti frakciója hétfőn előbb külön, majd a választmánnyal együtt közel 12 órán át egyeztetett. Az ülésen elhangzottakról a párt politikusai nem nyilatkoztak hétfőn, illetve kedd délelőtt sem. A történtekről Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes kedd délután tartott sajtótájékoztatót. Karácsony többek között arról beszélt, hogy az új frakcióvezető személyéről kikérik a párt január végi kongresszusának véleményét is

A hétfői maratoni ülést azt követően hívták össze, hogy Schiffer András szombaton lemondott a frakcióvezetői posztról. Schiffer az MTI-nek erről mindössze annyit mondott, stratégiai ügyekben nem érzett kellő támogatottságot maga mögött, valamint "az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant".

Karácsony az ATV-nek kedd reggel, illetve a délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hétfőn nem jutottak el addig a kérdésig, hogy ki legyen az új frakcióvezető. A politikus szerint a hétfői ülésen elemezték azokat a belső szervezeti problémákat, amelyek miatt Schiffer a frakcióvezetői posztról, Kaufer Virág a parlamenti mandátumáról mondott le, Scheiring Gábor pedig jelezte, hogy kisebb szerepet akar vállalni a frakció munkájában.

Az ülés egyik résztvevője az Indexnek azt mondta, hogy a hétfői ülésen hamar kiderült, hogy nem tudnak az új frakcióvezető személyéről beszélni. A forrás ezt azzal indokolta, hogy egyből előjöttek olyan problémák, amelyeket nem tudtak az elmúlt hónapokban megbeszélni. A forrás szerint nem a párt politikáját érintő kérdésekről, hanem személyes kérdésekről, egymás közti személyes jellegű vitákról volt szó. Többek között felmerültek olyan kérdések is, hogy a frakció tagjai korábbi tevékenységük alapján más-más hangsúlyt adnának a képviselőcsoportnak.

Merre tovább?

A forrás szerint nem beszéltek hosszabban a párt szövetségi politikájáról sem, annak ellenére, hogy Schiffer lemondásában ennek nagy szerepe volt. Schiffer szerint ugyanis az LMP-nek önállóan kéne indulnia a következő választáson, a Népszabadság szerint viszont a frakcióban néhányan úgy vélik, össze kéne fogni más ellenzéki pártokkal, többek között az MSZP-vel.

Több újságcikk arról írt, hogy Karácsony nem ért egyet a párt jelenlegi irányvonalával, a politikus ugyanis a novemberi II. kerületi időközi választás előtt felvetette, hogy ha kevesebb szavazatot kap, mint az MSZP-s jelölt, visszalép a javára. A párt országos tanácsa végül ezzel ellentétes döntést hozott. Karácsony az ATV-nek kedden azt mondta, hogy a sajtó értelmezi többféleképpen a párt vezetőinek szavait. Szerinte a párton belül konfliktusokat jelenleg nem a szövetségi politika befolyásolja a legjobban.

Az ülés résztvevője ezt azzal magyarázta, hogy a hétfői beszélgetés után kiderült, hogy a szövetségi politika a kérdésben nincsenek annyira markáns különbségek, mint ahogy azt korábban gondolták. Egy másik LMP-s forrás arról beszélt, hogy a stratégiáról a január végi kongresszus dönt majd, annak azonban kicsi az esélye, hogy bármilyen választási szövetségről véleményt mondjon a kongresszus.

Egészségügyi problémák

A forrás szerint a konfliktusokat azért nem tudták megbeszélni eddig, mert a parlamenti munka jelentősen leterhelte a képviselőket. A hétfői ülés résztvevője az Indexnek azt mondta, hogy decemberben majdnem összeesett a fáradságtól, több frakciótagnál pedig egészségügyi problémák jöttek elő.

Karácsony erről az ATV-nek azt mondta, hogy elhasználták magukat, illetve, mivel nem professzionális politikusok, lelkileg megviselte a frakciótagokat, hogy mit látnak a parlamentben. Karácsony hozzátette, hogy a vitákat azért sem tudták megfelelően kezelni, mert nem tudtak a párt hatékonyságát növelő szervezeti megoldásokat kitalálni.