Schmitt beszél a doktori disszertációjáról

2012.01.17. 21:36

Schmitt Pál köztársasági elnök szerda reggel 7:33-kor interjút ad az MR1 Kossuth rádió 180 perc című műsorának. Ezt az államfő hivatala közölte öt nappal azután, hogy január 11-én megjelent a plágiumgyanús doktori disszertációjáról szóló hír.

Azóta Schmitt Pál csak olyan nyilvános eseményeken vett részt, amelyeken az újságírók nem kérdezhették: hétfőn a Sándor-palotában átadta Csizmadia Norbert tervezéskoordinációért felelős államtitkár kinevezését, és fogadta Darák Pétert, a Kúria elnökét. Az államfő csütörtökön az egri Eszterházy Károly Főiskolán tartott volna előadást az új alaptörvényről, de a hallgatókat a főiskola arról értesítette, hogy az államfő nem akarja megzavarni a vizsgaidőszakot, ezért nem mond beszédet.

Január 11-én írt arról a hvg.hu, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A cikk szerint a köztársasági elnök 215 oldalas dolgozatából mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját. A dolgozatra Schmitt summa cum laude minősítést kapott, és bár bírálói felrótták a forrásanyagok megjelölésének hiányát illetve hogy a megjelölt „szakirodalom alapján aligha lehetett volna a sportágak ilyen részletes programelemzését elvégezni”, mindketten fontos, hiánypótló műnek nevezték.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a leghatározottabban visszautasította a plágium gyanújának felvetését. A KEH szerint „a hiánypótló munkát” történészprofesszorok bírálták. Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt – közölte az államfő hivatala, megjegyezve, hogy „a dolgozat minősítése önmagáért beszél”. A KEH közlése szerint Schmitt Pál az értekezése forrásaként is megjelölt Nikolaj Georgiev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte. Kutatásaik során több résztéma megtárgyalása során együttműködtek.

A hvg.hu ezután megszólaltatta a 2005-ben elhunyt Nikolaj Georgiev lányát. Malina Georgiev azt mondta: édesapja ismerte Schmitt Pált, mivel mindketten dolgoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, de nem tudott arról, hogy apja és Schmitt Pál több résztéma megtárgyalásában együttműködött volna. "Kizárt, hogy édesapám társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban" – mondta a bolgár történész lánya.

Schmitt disszertációjának egyik bírálója, Kertész István történész az Origónak azt mondta, hogy fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja Schmitt munkáját. Kertész István ugyanakkor életrajza szerint a szakdolgozat elbírálásának évében, 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Bizottság által létrehozott Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja. (Schmitt Pál abban az időben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, azt megelőzően, 1985 és 1990 között ő volt a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke.)

Január 13-án az egykori Testnevelési Egyetem jogutódja, a Semmelweis Egyetem lehetővé tette újságíróknak, hogy megnézzék Schmitt Pál doktori disszertációját. A dolgozatot azonban se kikölcsönözni, se fénymásolni, se olvashatóan fotózni nem engedték, mivel a szerzői jogi törvény és a könyvtári szabályzatok tiltják a szerző engedélye nélküli többszörözést.

Ugyanezen a napon Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja azt közölte: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját. A kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.

Azóta többen sürgették az egyetemet, hogy vizsgálják meg Schmitt Pál doktori disszertációját, mivel ez a bizonytalanság az egyetemen korábban doktori fokozatot szerzők teljesítményét is lefokozhatja. Ha azonban az egyetem önmagától nem lép, erre a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) sem tudja rákényszeríteni, és nem is vizsgálódhat helyette. Kedden az egyetem bejelentette: az egyetem rektora felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgáló bizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

A Schmitt Pál doktori disszertációjáról szóló hírekre Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter röviden annyit közölt: "Egy ilyen méltatlan bulvárkacsával nem kívánunk foglalkozni". Martonyi János külügyminiszter a hvg.hu-nak január 13-án azt válaszolta:„Ebben az ügyben még a kérdést is óvatosan kell feltenni. Nyilván végére kell járni a dolognak, de köztársasági elnök úr állítja, hogy nem plagizált, én megbízom a szavaiban."

A politikusokkal ellentétben a kormányhoz közel Jobbklikk véleményportál viszont nyíltan Schmitt távozását követeli. „Az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért, de legalábbis megőrizve az esélyt annak újjáépítésére, Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania” – írta pénteken a lap.

Hivatalos nyilatkozatot tett közzé a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is a plágiummal gyanúsított Schmitt Pál köztársasági elnök ügyében. A NOB angol nyelvű közleménye így fogalmaz: "tudomásul vesszük, hogy Schmitt Pál határozottan visszautasította az őt ért plágiumvádakat és azt is, hogy a munkáját értékelő egyetemi szakértők támogatásukról biztosították".