Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogsértő volt két Kossuth téri tüntetés megtiltása

2012.01.18. 19:24
Megsértették a magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Egyezményének a gyülekezési és egyesülési szabadságot garantáló 11. cikkelyét, amikor 2006-ban és 2007-ben megtiltottak az Országgyűlés elé szervezni kívánt két demonstrációt – így határozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A strasbourgi székhelyű EJEB hírszolgálata szerint két magyar állampolgár, Szerdahelyi Szabolcs és Patyi István kérelmére foglalkozott a kérdéssel. Patyi István beadványa egy jelentős csődesemény miatt tervezett demonstráció megtiltását panaszolta.

Az EJEB szerint a budapesti rendőrség mindkét esetben arra hivatkozva nem volt hajlandó foglalkozni a két tüntetés bejelentésével, hogy a Kossuth teret meghatározatlan időre biztonsági műveleti területté minősítették a 2006. szeptemberi budapesti események miatt.

A strasbourgi bíróság mindkét esetben elutasította a magyar kormány azon ellenvetését, hogy a panaszosok még nem merítették ki a magyarországi jogorvoslati lehetőségeket. A magyar kormány azzal érvelt, hogy a panaszosok csak azt vitatták, hogy a rendőrség illetéktelennek tartotta magát az ügyben, de nem vitatták azt az eredeti döntést, amely biztonsági műveleti területté minősítette a teret.

Az EJEB többek között megállapította, hogy a szóban forgó tüntetések megtiltása még a magyar jog szerint is megalapozatlan volt. A testület így nem is vizsgálta meg, hogy a betiltásra esetleg szükség lett volna, vagy legitim célja lett volna, mert mindkét esetben az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkelyének megsértéséről van szó.

Az EJEB kötelezte a magyar államot, hogy kártérítésként és költségtérítésként összesen 3500 eurót fizessen az időközben elhunyt Szerdahelyi Szabolcs fiának  aki tovább vitte az ügyet , és ugyanilyen jogcímen összesen 3900 eurót Patyi Istvánnak.

Az EJEB ítélete nem jogerős, a magyar kormány az ítélet kézbesítését követő három hónapon fellebbezhet a határozat ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!