Az MSZP egyre erősebbnek érzi magát

2012.01.19. 13:33
A szocialista hagyományoktól eltérően, az MSZP-ben a jelek szerint nem lesz rivalizáció a főbb vezetői posztokért folyó 2012-es meccsen. Mesterházy Attila már gyűjti a pártelnökjelöltséghez szükséges háromezer aláírást, a Fidesz népszerűség esésével párhuzamosan a párttagság pedig egyre optimistább a nagy visszatérést illetően.

Az MSZP tisztújítása a napokban indult el a helyi szervezetekben, több budapesti kerületekben már le is zajlott az elnökválasztás. A folyamat március végén a párt országos elnökének megválasztásával ér véget.

A szocialistáknál a korábbi évek tisztújításaihoz képest meglepő csendben folynak az események. Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció kiválása óta megszűntek a nagy médiafigyelmet generáló belső harcok, és jelenlegi állás szerint az is elképzelhető, hogy az országos illetve a budapesti elnöki poszton nem lesz kihívója Mesterházy Attilának, illetve Molnár Zsoltnak. A konszolidáltabb időszak annak is köszönhető, hogy a párt „nagy öregjei” sem álltak a generációváltás útjába, és egyelőre nem pályáznak vezetői posztokra.

Forrásaink szerint a pártban az utóbbi hetek politikai eseményei miatt egyre optimistábban tekintenek a jövőbe, a tagság körében úgy vélik, hogy az MSZP-nek újra van esélye arra, hogy 2014-ben visszavágjon a Fidesznek. A szocialisták februárra egész hónapos kitelepülős kampányt terveznek, ahol Narancsvidék címmel a választók figyelmét is próbálják ráirányítani az Orbán-kormány hibáira. Február 25-én pedig egy nagyobb szabású budapesti évértékelő rendezvénnyel zárják a kampányt.

A közterületi akciózás közben a vezetői posztokra pályázók is járják az országot, hogy összegyűjtsék az adott pártmegbízatáshoz szükséges támogatást. A jelölteknek a szervezet taglétszámához mérten 10 százalékos támogatottságot kell felmutatniuk.

Mesterházy Attilának mintegy 3000 aláírásra van szüksége az országos elnöki jelöltséghez, Molnár Zsoltnak pedig közel 700 a budapestihez.