Ön rossz ember, Orbán úr?

2012.01.19. 11:54
Magyarország demokratikus ország és az is marad, mondta Orbán Viktor a német Bild című újságnak adott interjúban. A kormányfő szerint ha az EU kritikája tényeken alapul, készek meghajolni az érvek súlya alatt, és a jegybanktörvényen is változtatnak.

A német lap riportere idézi Konrád Györgyöt, aki a Frankfurter Allgeimeine Zeitungban azt írta, hogy Orbán rossz ember és mennie kellene.  Ön rossz ember?  - kérdezte az újságíró Orbántól. "A családom más véleményem van, és ez nekem többet számít", válaszolta kormányfő, majd úgy folytatta: Konrád Györgyöt jó írónak tartja, de nem szabad elfelejteni, hogy a liberális párt tagja volt és régi ellenfele a kormánynak. "Amit ő ír, az nem Magyarország hangja, hanem ideológiai színezetű propaganda. Egyáltalán nem gondolom, hogy alá kéne vetni magam a nemzetközi baloldal értékrendjének."

A lap újságírója azonban erre közbevetette: az semmiképpen nem tekinthető azért baloldali propagandának, ha Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől vagy Jose Manuel Barrosótól kap levelet a magyar kormányfő a vitatott új alaptörvényről. Orbán szerint amíg "a kritika tényeken alapul, meghajolunk az érvek súlya alatt. Nem állítom, hogy hibátlanok vagyunk. De melyik kormányfő mondhatja el ezt magáról."

Arra a kérdésre, hogy Magyarország alkotmánya emlékeztet az orosz irányított demokráciára, Orbán így felelt: "Magyarország demokratikus ország és az is marad". A kormányfő szerint az új alkotmány a magyar társadalom alapértékeire, a kereszténységre, a családra, a polgárok egyéni felelősségére és a nemzeti büszkeségre helyezi a hangsúlyt. Ezek az alapértékek Orbán szerint dühödt támadásokat váltanak ki főként a nemzetközi baloldal táborában.

A jegybank-törvényről és a jegybankelnök helyzetéről az interjúban Orbán azt mondta: 2013-ig tart Simor András mandátuma. Ők úgy gondolták, jobb, ha a monetáris tanács létszámát két fővel felemelik, és még egy helyettese is lesz a jegybankelnöknek. "Mi úgy gondoljuk, hogy ezek a megoldások hasznosak lennének az MNB-nek, de ha szükséges, elfogadjuk az EU ezzel kapcsolatos kritikáját".

A sajtószabadságról a kormányfő azt mondta: ha valaki őt a sajtó elnyomásával vádolja, akkor nézze csak meg a magyar napi sajtót, ahol folyamatosan őt szidják és gyalázzák. A riporter kérdésére, hogy miért veszik el a Klub rádió frekvenciáját, a miniszterelnök azt válaszolta: ez a csatorna nem kapott frekvenciát, mert a pályázaton kevesebb pénzt ajánlott mint a konkurensei.  A szabad sajtóhoz szükség van a gazdasági  biztonságra is, vetette közbe az újságíró, mire Orbán azt mondta: "Nem engedem, hogy valaki politikai nyomással gazdasági előnyökhöz próbáljon jutni. A Klubrádió újra pályázhat majd és új ajánlatot tehet, ez ilyen egyszerű". Arra a felvetésre, hogy az Alkotmánybíróság a médiatörvény egy részét alkotmányellenesnek nyilvánította, Orbán azt mondta: az az Alkotmánybíróság dolga, hogy megvizsgálja a törvényeket, és ők ennek szellemében változtatják meg a törvényt.

Orbán beszélt az új egyházi törvényről is. Mint mondta, az eddig mintegy 360 bejegyzett egyház jelentős része az adókedvezmény kihasználásáért jött létre, az új törvény által elismert egyházak pedig lefedik a magyarországi hívők 98,9 százalékát. "Ha egy egyház ezen kívül szeretne az elismert felekezetek közé tartozni, megvan a léehetősége rá".

Az EU feltételeivel kapcsolatban Orbán úgy fogalmazott: támogatják Angela Merkelt a fiskális unió megvalósításában, de az egységes európai adórendszerrel nem értenek egyet. Magyarország alacsonyabb adói ugyanis versenyelőnyt jelentenek, és erről az ország nem akar lemondani.

Arra a kérdésre válaszolva, miért nem ismeri el az új alkotmány a melegek életközösségét, Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ezen a területen nem történt változás a kilencvenes évek elején alkotott jogi szabályozásban. A nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy "a magyar politika kemény világ", és a legtöbb nő inkább átengedi a terepet a férfiaknak. Gazdasági kérdésekkel összefüggésben azt emelte ki, hogy Magyarország biztonsági hálót kér a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az interjú készítői - Jörg Quoos, Dora Varro és Hans-Jörg Vehlewald - végül azt kérdezték, hogy "valóban segít-e, ha az Európa-politikában ön továbbra is úgy tevékenykedik, mint az autópályán a menetiránnyal szemben haladó vezető, aki üvöltözik a sok szembejövő autóssal". Orbán válaszában hangsúlyozta: "kiállunk az értékeink és a nemzetünk mellett, ellenszélben is. És akkor is, amikor az ellenszél orkán erősségű."