Orbán: Csak az igazi teljesítmény számít

2012.01.19. 17:39

A megújuló Magyarországon nem az összeköttetések és az ügyeskedés, hanem csak az igazi teljesítmény számít – hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön, amikor Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterrel közösen a Parlamentben elismeréseket adott át nemzetközi tanulmányi versenyen eredményt elért diákolimpikonoknak.

Magyarországon nagy változások vannak, az a célunk, hogy teljesen megújítsuk az országot, mert úgy hisszük, erre van szükség ahhoz, hogy a XXI. században erős és sikeres legyen – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a változtatások során összetett rendszereket alakítanak át és bonyolult átszervezéseket visznek véghez, de a szellemisége mindennek egyszerű, és egy mondatban úgy fogalmazható meg: csak az igazi teljesítmény számít.

A megújuló Magyarországon csak az számít igazi teljesítménynek, ami mögött emberi munka, szorgalom és tudás van - jelentette ki a kormányfő, aki szerint Magyarország túl hosszú ideig fordított hátat a teljesítménynek és értékelte inkább a törtetést és a helyezkedést.

Mint mondta, a diákolimpiákon sikereket elért tanulók is változatos környezetből érkeztek, a versenyeken ugyanakkor senki sem arra volt kíváncsi, hogy kik ők, honnan jöttek és kiket ismernek, hanem egyetlen dolgot kérdeztek, hogy mit tudnak. Nem lefüggönyözött szobák háttéralkui alakították az eredményt, hanem a teljesítmény – tette hozzá Orbán Viktor.

Leszögezte, hogy teljesítményt várnak a diákoktól, akik azt szeretnék, hogy a magyar adófizetők pénzéből kapjanak felsőfokú végzettséget, teljesítményt várnak a befektetőktől, azt, hogy méltányos, mindenkire érvényes versenyfeltételek között méressék meg az erejüket, törekedjenek tisztességes haszonra, de ne akarják lerabolni az országot, és teljesítményt várnak az erejük teljében lévő magyar emberektől: azt, hogy munkával keressék meg a jövedelmüket, és ne építsenek életstratégiát a segélyek rendszerére.

A kormányfő arra is kitért, hogy a rendszerváltoztatáskor azt remélték, hogy egy olyan országban élhetik majd az életüket, ahol nem az ismerősök és a kapcsolatok határozzák meg az emberek sorsát, azonban az elmúlt húsz évben a régi világ búvó patakként, a legváratlanabb pontokon tört felszínre. Ott volt a gazdasági döntéshozatalban, a médiában, az egyetemi katedrán, az élet szinte minden területén.

Ahelyett, hogy eltűnt volna, behálózta Magyarországot: behálózta és gúzsba kötötte a munkakedvet, mindazok ambícióit, akik igazi teljesítménnyel akartak érvényesülni az életben – tette hozzá. A miniszterelnök szerint ugyanakkor 2010-ben a magyarok úgy döntöttek, hogy megszabadulnak ettől a hálótól, és megújítják az országot.

A diákolimpikonoknak azt üzente, hogy biztos abban, hogy ők már egy olyan országban kezdhetik a pályájukat, ahol a teljesítmény alapján mérik az embereket. Minden okunk megvan azt gondolni, hogy önök már sokkal több kedvet és ösztönzést éreznek majd az itthon maradásra – mondta, utalva arra, hogy az elmúlt években rengeteg tehetséges magyar fiatal hagyta el az országot. Orbán Viktor úgy értékelte, nehezebb lenne ma annál nemesebb célt megfogalmazni, mint a tehetséges fiatalok megtartását.