Egerben vesz lendületet a Fidesz

2012.01.20. 07:02 Módosítva: 2012.01.20. 12:55
Egerben tart háromnapos frakcióülést február 8-10. között a Fidesz és a KDNP, értesült az Index. A kormánypártok a parlamenti ülésszakokat rendszerint kihelyezett frakcióüléssel kezdik. A februári ülés egyik témája valószínűleg az IMF-tárgyalások és az ezzel összefüggő törvénymódosítások lesznek.

Az országgyűlés tavaszi ülésszakára is három napos kitelepülős frakcióüléssel készül a Fidesz és KDNP. A két képviselőcsoport február 8-10. között Egerben tart frakcióülést – mondta az Indexnek több kormánypárti parlamenti képviselő. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 13-án hétfőn kezdődik.

A kormánypárti források szerint a frakcióülés a Hotel Eger & Parkban lesz. A szállodának három- és négycsillagos szobái is vannak. Az Index érdeklődésére a szálloda azt közölte: a február 8. és 10-e közti időszakra valóban van foglalásuk, a foglaló nevét azonban nem adhatják ki.

A frakcióülésen valószínűleg szóba kerülnek az IMF-tárgyalások, illetve, hogy az EU-val folytatott vita is. Az Európai Bizottság ugyanis több jogszabály, különösen a jegybanktörvény módosítását szabta meg az IMF-fel és az EU-val folytatott hiteltárgyalások elkezdésének feltételeként. A jogszabályokat várhatóan nem rendkívüli ülésen, hanem a tavaszi ülésszak elején módosítják majd.

Szóba kerülhetnek azok a törvényjavaslatok is, amelyek szerepelnek a kormány tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényhozási programjában. Többek között az új Büntető Törvénykönyv, az új Polgári Törvénykönyv, a nemzetbiztonsági szolgálatokról, az önkormányzatok adórendezéséről szóló törvény elfogadása. Valamint téma lehet a választási eljárásról szóló törvény is, amely kormánypárti források szerint arra tehet javaslatot, hogy a főpolgármester ne közvetlenül, hanem a fővárosi közgyűlés által válasszák meg.

A Fidesz vezetői politikusainak nyilatkozatai arra utalnak, hogy a következő félévben a korábbiaknál kiszámíthatóbb törvényhozási munkára lehet számítani. Orbán Viktor kormányfő január 8-án az MTI-nek adott interjúban az idei évről azt mondta: "most a konszolidációs időszak jön, amikor megszilárdítjuk, megerősítjük a most már alkotmányos védelem alá helyezett versenyképes gazdasági és társadalmi rendszert, hogy abban mindenki megtalálja a maga helyét és számítását".

A frakcióülés helyszínéről, várható programjáról csütörtök délután megkérdeztük a Fidesz frakció sajtóosztályát, ahol azt közölték, hogy Lázár János frakcióvezető két hét múlva tart sajtótájékoztatót a témában.

A Fidesz és a KDNP az elmúlt években a parlamenti ülésszakokat általában egy kihelyezett frakcióüléssel kezdte. Tavaly szeptember elején Hajdúszoboszlón tartottak háromnapos ülést. Lázár János frakcióvezető az ülés után ismertette a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről szóló javaslatot, valamint a Fidesz egyfordulós, vegyes választási rendszerről tesz javaslatát is.

A tavaly februári siófoki frakcióülés központi témája pedig az alkotmányozás volt. Szóba került több olyan téma is, ami konfliktust okozott a kormányzaton belül, többek között a Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök és Hoffmann Rózsa államtitkár közti, a KDNP és a Fidesz közti magzati élet védelméről szóló vita, illetve a kötelező energia átvételi rendszer miatti konfliktus Lázár és Bencsik János akkori energetikáért felelős államtitkár között.