Rég volt ekkora tüntetés Budapesten

2012.01.21. 19:48
Egy Európának szánt, "Nem leszünk gyarmat" feliratú tábla mögött vonultak a Hősök teréről a Parlamenthez a kormány mellett tüntetők szombaton délután. Azt üzenték a kormánynak, hogy nincs egyedül.

Az Index becslése szerint százezer ember vett részt a Békemenet Magyarországért névvel meghirdetett kormánypárti tüntetésen. A Széles Gábor, Bayer Zsolt, Pataki Attila, Bencsik András és mások által meghirdetett rendezvény célja az volt, hogy kiálljon a nemzetközi támadások kereszttüzébe került kormány politikája mellett.

A tüntetést itt élheti át újra>>>

A szervezők Orbán Viktort is felkérték, hogy szólaljon fel, de ő elhárította a kérést, mondván, hogy ez egy civil rendezvény.

A tömeg a Hősök teréről indult délután 4 órakor. Sokan buszokkal jöttek vidékről, de már órákkal a kezdés előtt a városban sok helyen lehetett látni a tüntetésre igyekvő, ünneplőbe öltözött, kokárdát viselő embereket.

A menet elején a Magyar Hírlap tulajdonosa, Széles Gábor, valamint a lap főszerkesztője, Stefka István, munkatársa, Bayer Zsolt, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Bencsik András, Pataki Attila popzenész és mások haladtak egy piros-fehér-zöld zászló mögött, amire ez volt írva: „Nem leszünk gyarmat", iletve ugyanez angolul: „We will not be a colony".

Mivel a kormánypárti tüntetés a nyugatnak akarta jelezni a nép kormány melletti kiállását, így sok más angol nyelvű transzparens is volt: „Orbán=secured pension" vagy „Read the lies", rajta a The New York Times, a Der Spiegel, a Le Monde és a The Guardian logója.

Voltak magyar nyelvűek is: „Gátat a világuralmi tébolynak", „Gátat Magyarország gyalázóinak",„"A liberálbolsevik Klubrádió szennycsatorna", „A meleg beteg, gyógyítani kell", „1956+1956=2012".

A tömeg méretére jellemző volt, hogy amikor a menet eleje az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre ért, az emberek még hosszú, tömött sorokban vonultak az Oktogonnál. A Kossuth téren eleve több ezer ember várta a menetet, aminek tagjai be se fértek a térre.

A szervezők egymillió emberről beszéltek, az mno.hu százezrekről, a magyarhirlap.hu több mint ötszázezer tüntetőről írt. Az MTI, az Indexhez hasonlóan, százezerre becsülte a tömeget. A Belügyminisztérium – szokatlan módon – közelményt adott ki, amiben jó hangulatúnak nevezte az eseményt, és a demonstrálók számát 400 ezerre becsülte.

Ami tény: helyszíni tudósítóink szerint az elmúlt években nem volt méreteiben ehhez fogható tömegdemonstráció.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája a Kossuth téren azt mondta a tüntetőknek: A kormánynak a demonstrációval azt üzenik, hogy nincs egyedül, Európának pedig azt, hogy nem leszünk gyarmat.