Elég lesz a rezidens is a rendelésekhez

2012.01.23. 07:31

Hétfőn délig véleményezhető a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezete, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer. Ez nem jelent mást, mint hogy februártól az ország összes kórházának és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye - írta a Napi Gazdaság.

Az új jogszabály a szintén a napokban közzétett szakmai minimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknak teljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnak hozzá az OEP-finanszírozáshoz.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az újraregisztrálás - azon kívül, hogy óriási zűrzavart okozhat, ami a betegekre nézve beláthatatlan következményekkel járhat - teljességgel összehasonlíthatatlanná teszi az ellátási teljesítményeket a régi szakmai kódokon alapuló értékekkel, különösen mivel sem naptári, sem finanszírozási évhez nem igazodik a változás.

A kódok és a minimumfeltételek egyidejű változtatása a jelenlegi ágyszámok átstrukturálódását, illetve csökkenését eredményezheti, indirekt hatásként csökkentve az intézményre jutó finanszírozás nagyságát is.

A Napi szerint a tervezet egyetlen tollvonással megoldja a munkaerőhiányt az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél azzal, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítja, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja.