Börtön járhat az orvvadászatért

2012.01.24. 06:27

Már tavasszal szigoríthatja a parlament a Büntető törvénykönyvet (Btk.) az orvvadászat súlyosabb megítélése érdekében; akár három évi börtön is kiszabható lesz, szemben az eddigi 20-30 ezres bírságokkal – írta a Népszava kedden.

A módosítás nyomán – az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) javaslatára – szabálysértés helyett bűncselekményként kezelnék az orvvadászatot, ami alapesetben 2 év börtönnel is sújtható lenne, minősített esetben – bűnszervezetben vagy jelentős értékre elkövetve – pedig akár 3 évvel. A jogszabályváltozásról a lap szerint várhatóan már áprilisban szavaz az Országgyűlés.

Jelenleg az évi 300 ezer elejtett nagyvad legalább 15 százalékát orvvadászok ölik meg, ám az OMVK jogi képviselője, Székely István szerint a számot nehéz megbecsülni, mert az esetek csak akkor derülnek ki, ha tetten érik az elkövetőt, vagy a hivatásos vadászok rábukkannak az elejtett állatok elhagyott tetemére. Székely István a lapnak azt is elmondta, hogy az orvvadászok egyre brutálisabb módszereket használnak.

A vadorzók kiszűrésére a vadászkamara és a vadászati védegylet együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, a vadászati törvény alapján minden 3000 hektáron a vadásztársaság kötelessége vadőrt – hivatásos vadászt – alkalmazni, akinek törvény által előírt feladata a vadászterület és a vadállomány védelme.  • Hírek
  • Személyi kölcsön