Financial Times: Orbánt megdorgálták Brüsszelben

2012.01.24. 21:59 Módosítva: 2012.01.25. 01:31

„A magyar miniszterelnök kedden találkozott az Európai Unió vezetőivel, hogy megpróbálja enyhíteni a feszültséget, és újrakezdje a tárgyalásokat egy a krízistől sújtott országának nyújtandó segélycsomagról. Ehelyett Orbán Viktort megdorgálták azért, mert nem erősítette meg az ország pénzügyi helyzetét" – számolt be a miniszterelnök brüsszeli útjáról a Financial Times.

A gazdasági napilap szerint Orbán az EU-vezetők körében „széles körű ellenállásba" ütközött, míg Matolcsy György gazdasági miniszter igyekezett csökkenteni a különbségek súlyát, mondván, „nagyon közel vagyunk egymáshoz" ami a kormány által ígért és az EU által jósolt hiányt illeti.

Orbán okos, de az EU nem hülye

„Az EU nem ostoba, mondták a magyar miniszterelnöknek" – írta Orbán keddi látogatásáról címében a BBC, utalva az Európai Parlament elnökének, Martin Schulznak arra a kijelentésére, miszerint Orbán Brüsszelben alkalmazkodik az európai retorikához, Budapesten viszont elítéli azt. „Az európaiaknak figyelembe kell venniük, hogy [Orbán] mint pártvezető okos ember, neki viszont figyelembe kell vennie, hogy az európai vezetők nem ostobák" – idézte Schulzot a BBC.

„Úgy tűnik, a két fél között nem jött létre megállapodás – értékelte Orbán Brüsszeli látogatását a Wall Street Journal. – De a kommentárok alapján további enyhülés következett be a politikai retorikában." A WSJ megemlíti: Orbán azt mondta, hogy kész meghozni azokat a törvényi változtatásokat, amelyeket az EU és az IMF egy hiteltárgyalások feltételéül szabott.