Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvánosak a keresztféléves képzések ponthatárai

2012.01.24. 21:08 Módosítva: 2012.01.24. 21:09
Nyilvánosságra hozták a februárban induló keresztféléves képzések ponthatárait. Ezekre a képzésekre több mint 6400-an jelentkeztek. A legidősebb jelentkező 1946-ban született.

Az idei keresztféléves képzésekre több mint 6400-an jelentkeztek, a kérelmezők 80 százaléka e-felvételin keresztül adta be jelentkezését. A felvételt kérők között fele-fele arányban voltak a férfiak és a nők, a legidősebb keresztféléves jelentkező 1946-ban született.

A felvi.hu korábbi tájékoztatója szerint minden jelentkezőt az általa megadott képzések sorrendjének megfelelően az első olyan helyre vettek fel, ahol a pontszáma elérte, vagy meghaladta a megállapított ponthatárt. A listán hátrébb szereplő képzésekre akkor sem nyert felvételt a jelentkező, ha a pontszáma azokon a szakokon is elegendő lenne.

A ponthatárok szakoktól függően alakultak, mesterképzésben a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi gazdálkodás szakon 67, az ELTE-n vegyészképzésben 57 volt a bekerülési küszöb. A Semmelweis Egyetemen egészségügyi menedzser mesterképzésben 97 pont volt a határ. Az egyes szakok között is volt különbség, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán alapképzésben kommunikáció szakon 244, a Szegedi Tudományegyetemen ugyanezen a szakon 432 pont volt a határ.

Nem vehették fel azt a jelentkezőt, akinek az összpontszáma nem éri el a felvételi ponthatárt, vagy nem rendelkezik az általa megjelölt képzéshez szükséges végzettséggel. Nem vehették azt sem, akinek összpontszáma, az emelt szintű érettségi vizsgáért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül nem érte el a jogszabályi minimum ponthatárt. Ez alapképzés esetén 240 pont, felsőfokú szakképzés esetén 140 pont.

A besorolási döntésről a jelentkezőket az Oktatási Hivatal írásban értesíti.

A ponthatárokról leggyorsabban a felvi.hu oldalról tájékozódhatnak az érdeklődők, az oldal regisztrált felhasználói az "Én felvim" menüpontból is elérhetik a ponthatárokat, ahol egyúttal azt is megnézhetik, melyik megjelölt szakra nyertek felvételt. A sikeresen felvételizőket a felsőoktatási intézmény is értesíti majd írásban. Ez a levél tartalmazza az esetleges egyéb tudnivalókat (beiratkozás helye, ideje). A felvételi határozat, azaz a besorolási döntés ellen a jelentkező kérhet jogorvoslatot a döntés közlésétől - vagy ennek hiányában a tudomásra jutástól - számított 10 munkanapon belül, de legkésőbb február 6-ig.

Mindazok számára, akiknek nem sikerül bekerülniük egyetlen helyre sem, még nem késő, hogy újra próbálkozzanak a szeptemberben induló képzéseken. Ezeken a szakokon a jelentkezési határidő február 15.