Eldőlhet szerdán, hogy ki lesz Schiffer utóda

2012.01.25. 07:15 Módosítva: 2012.01.25. 07:17

Kiderülhet szerdán, hogy kit jelöl az LMP képviselőcsoportja a frakcióvezetői posztról távozó Schiffer András helyére – írja a Magyar Nemzet.

A párt délelőtt frakcióülést, délután pedig választmányi ülést tart,  szerdán csak a poszt várományosáról dönthetnek, a végső döntéshez ugyanis szükség van a hétvégi kongresszus véleményére. A Magyar Nemzet szerint az is elképzelhető, hogy szerdán több frakciótag neve felmerül, így a kongresszusnak ez alapján kell majd megfogalmaznia az ajánlását.

Schiffer András január közepén mondott le a frakcióvezetői posztról. Schiffer az MTI-nek erről mindössze annyit mondott, stratégiai ügyekben nem érzett kellő támogatottságot maga mögött, valamint "az ellenem irányuló támadások, illetve a kiszivárogtatások kapcsán úgy éreztem, hogy a bizalmi légkör megroppant".

Schiffer lemondásában szerepe lehetett annak, hogy vita alakult ki a pártban a szövetségi politikáról. Schiffer szerint ugyanis az LMP-nek önállóan kéne indulnia a következő választáson, a frakcióban néhányan viszont úgy vélték, össze kéne fogni más ellenzéki pártokkal, többek között az MSZP-vel.

A hétvégi kongresszuson a személyi kérdéseken kívül több fontos kérdésben is döntés születhet, többek között egy esetleges új típusú vezetési rendszerről, illetve a többi ellenzéki párttal való együttműködésről.