Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megalakult a Schmitt-vizsgálóbizottság

2012.01.25. 13:34

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TSK) dékánja mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hétfőn létrehozta a köztársasági elnök 1992-es kisdoktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottságot. A bizottság feladata Tóth szerint, hogy "minden részletében" feltárja Schmitt "doktori eseményének" részleteit. A dékán a sajtótájékoztatón több alkalommal is a "doktori esemény" kifejezést használta, ami arra utalhat, hogy nemcsak magát a plágiumgyanús dolgozatot, hanem a védés körülményeit is vizsgálni fogják, vagyis azt, hogy engedhették át ezt a dolgozatot.

Az öttagú testületbe az egyetemről és azon kívülről is hívtak szakembereket, akiket Tóth szerint kizárólag szakmai szempontok szerint választottak ki. A dékán szerint valamennyien első hívásra vállalták a részvételt. A nevük nem nyilvános, a dékán azonban annyit elárult, hogy igyekeztek valamennyi érintett tudományágat lefedni, így a bizottságot a nyelvek, a jog, a sport- és a társadalomtudomány területén jártas szakértők alkotják.

A testületnek jelenleg csak magyar tagjai vannak, ám Tóth szerint elképzelhető, hogy külföldi szakembereket is felkérnek, ennek eldöntése azonban már a bizottság kompetenciája. A bizottság végül egy szakmai jelentést fog készíteni.

A munka zavartalanságának biztosítása  érdekében a TSK dékánja csak az eredménnyel egyidőben, várhatóan március 28-án hozza nyilvánosságra a tagok névsorát.