Megalakult a Schmitt-vizsgálóbizottság

2012.01.25. 13:34

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TSK) dékánja mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hétfőn létrehozta a köztársasági elnök 1992-es kisdoktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottságot. A bizottság feladata Tóth szerint, hogy "minden részletében" feltárja Schmitt "doktori eseményének" részleteit. A dékán a sajtótájékoztatón több alkalommal is a "doktori esemény" kifejezést használta, ami arra utalhat, hogy nemcsak magát a plágiumgyanús dolgozatot, hanem a védés körülményeit is vizsgálni fogják, vagyis azt, hogy engedhették át ezt a dolgozatot.

Az öttagú testületbe az egyetemről és azon kívülről is hívtak szakembereket, akiket Tóth szerint kizárólag szakmai szempontok szerint választottak ki. A dékán szerint valamennyien első hívásra vállalták a részvételt. A nevük nem nyilvános, a dékán azonban annyit elárult, hogy igyekeztek valamennyi érintett tudományágat lefedni, így a bizottságot a nyelvek, a jog, a sport- és a társadalomtudomány területén jártas szakértők alkotják.

A testületnek jelenleg csak magyar tagjai vannak, ám Tóth szerint elképzelhető, hogy külföldi szakembereket is felkérnek, ennek eldöntése azonban már a bizottság kompetenciája. A bizottság végül egy szakmai jelentést fog készíteni.

A munka zavartalanságának biztosítása  érdekében a TSK dékánja csak az eredménnyel egyidőben, várhatóan március 28-án hozza nyilvánosságra a tagok névsorát.