Gubcsi Lajos elvesztette az Index elleni büntetőpert

2012.01.26. 13:45
Felmentette a bíróság az Index újságíróját, Spirk Józsefet abban a büntetőeljárásban, amit Gubcsi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégének tavaly menesztett vezetője indított a Honvédelmi takarítónők Gubcsi Lajos házában című cikk miatt. A jogerős ítélet szerint jogos volt az a cikkben szereplő állítás, amely szerint a volt ügyvezető családi céggé változtatta a HM Zrinyi Média Kft.-t, mert Gubcsi szokatlan módon összekeverte magánéleti tevékenységét cégvezetői munkájával.

Aljas indokból elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűntettének vádjával indított bírósági eljárást a HM Zrinyi Média Kft. egykori ügyvezető igazgatója, Gubcsi Lajos az Index újságírója, Spirk József ellen. Gubcsi a 2011 márciusában megjelent Honvédelmi takarítónők Gubcsi Lajos házában című cikk állításait kifogásolta.

A cikkben azt írtuk, hogy „az Orbán-rajongóvá átvedlett egykori KISZ KB-tag ... teljesen családi használatra hangolta át a Honvédelmi Minisztérium százszázalékos tulajdonában levő céget”, valamint, hogy az állami kft. „Gubcsi munkái körül forog”, „két könyvét is kiadták több ezer példányban”.

A III. kerületi bíróság több tanú meghallgatása és a cég működésére vonatkozó dokumentumok áttekintése után arra a megállapításra jutott, hogy Gubcsi állami cégvezető munkáját rendszeresen összekeverte írói tevékenységével, és saját publikációit reklámozta a minisztérium honlapján. A tanúk egybehangzó állításai szerint gyermekei is gyakori vendégek voltak a honvédelmi objektumban.

A jogerős ítélet szerint nem tekinthető túlzó állításnak, hogy családi vállalkozássá változtatta a Zrinyi Médiát. A bíróság egyetértett az újságíró védelmét ellátó TASZ ügyvédjének, Fazekas Tamásnak érvelésével, amely szerint a cikkben szereplő kijelentések büntetőjogi szempontból nem értékelhetőek.

Becsületsértőnek legfeljebb azt lehetett volna tekinteni, ha Gubcsi kifogásai alapján bebizonyosodik, hogy a lakásán - Hende Csaba és Kövér László részvételével megtartott - Attila szobor avatójára nem vezényletek volna ki „HM-es takarítónőket”. Azonban a tanúvallomásokból - többek között a Gubcsi Lajos által kért tanú állításaiból is - egyértelművé vált, hogy Gubcsi vádjaival ellentétben a valóság az, hogy a HM objektumaiban takarítói munkákat végző Mega Logostic Zrt. két munkatársát az ünnepség másnapján munkára vitték Gubcsi lakásához.

A bíróság felmentette az Index újságíróját.