Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sérülhet a gyülekezési jog március 15-én

2012.01.26. 07:59 Módosítva: 2012-01-26 10:00:33
A KIM olyan területet is lefoglalt, ahová a kormány nem szervez ünnepséget, a rendőrség pedig olyan megoldást választott a civilek elutasítására, hogy ne lehessen időben fellebbezni. Gond lehet a fideszes szimpátiatüntetéssel is.

Miután a Főpolgármesteri Hivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közterület-igényét is jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat Közterület-használati Bizottsága, március 15-ére gyakorlatilag nem maradt nagy szabadtéri rendezvény céljára alkalmas közterület a fővárosban. A furcsa helyzet nem csak az ellenzéki pártok és a civilek gyűléseit lehetetlenítheti el, de nehéz helyzetbe hozza a nemzeti ünnepre beharangozott kormánypárti erődemonstrációt is.

Kormány és a Főváros által lefoglalt közterületek (nagyobb térkép)

A Főváros elszipkázta a civilek helyszínét

A várhatóan legnagyobb március 15-i utcai rendezvénynek, az Egymillióan a Sajtószabadságért (EMS) civil kezdeményezés rendezvényének a Főpolgármesteri Hivatal (FH) tett keresztbe, amikor a területre az ünnep egész napjára kért és kapott közterület-használati engedélyt a tulajdonos Főváros illetékes bizottságától, pontosabban annak kormánypárti tagjaitól. Erről az EMS szervezői akkor értesültek, amikor a saját politikai rendezvényüket akarták bejelenteni a BRFK-n.

Az Egymillióan A Sajtószabadságért csoport október 23-i színpada az Erzsébet hídnál
Az Egymillióan A Sajtószabadságért csoport október 23-i színpada az Erzsébet hídnál
Fotó: Huszti István

Az EMS a tavalyi két nagy tömegrendezvényhez hasonlóan most is az Erzsébet híd pesti hídfőjénél állítaná fel a színpadot, és a tömeg a Szabad sajtó úton gyülekezne. Csakhogy a Főpolgármesteri Hivatal a hagyományos Március 15-e téri rendezvényhez egész napra lefoglalta a hídfőt a Szabad sajtó út és a pesti alsó rakpart között.

Ha a tulajdonos használati engedélyt ad egy közterületre, az az engedély időtartamára a jogosult magánterületének minősül, így oda a rendőrség nem vehet tudomásul (és nem tilthat be) bejelentésköteles politikai demonstrációt, mert erre nincs hatásköre. Ez volt a jogi alapja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom augusztusi, a Sziget fesztivál idejére a Hajógyári szigetre bejelentett demonstrációja elutasításának is.

A rendőrség sajátos jogértelmezése

A rendőrség azonban az EMS bejelentésekor nem csak az Erzsébet híd hídfőjére, hanem – érthetetlen módon – egy füst alatt a Szabad sajtó útra is megállapította a hatásköre hiányát, jóllehet ott nem lesz fővárosi ünnepség. Így az EMS szervezői a színpad esetleges áthelyezésével sem tudják orvosolni a problémát.

2011. október 23. Egymillióan.
2011. október 23. Egymillióan.
Fotó: Huszti István

A lépés jogi jelentősége az, hogy egy tiltó határozat megtámadása esetén 1-2 hét alatt megszülethetett volna a bíróság ítélete, hogy megtartható-e a rendezvény. A rendőrségi hatáskör megállapítása ezzel szemben hosszadalmas, több hónapig tartó közigazgatási eljárás keretében kényszeríthető csak ki, azaz mire megszületne a döntés, már rég okafogyott lesz.

A Főváros talán visszaengedi a civileket

A Főpolgármesteri Hivatal ugyanakkor közleményben jelezte, hogy nem kívánja megakadályozni az EMS demonstrációját, és kész egyeztetni a rendezvény szervezőivel. Az EMS képviselői Juhász Péter szervező szerint leadták az elérhetőségüket a rendőrségen, várják a FH hívását, és bíznak benne, hogy sikerül megegyezésre jutni.

A Főpolgármesteri Hivatal azonban idén nem csak a Petőfi hídnál ünnepel: egész napra lefoglalták az Andrássy utat, a Deák teret, a Hősök terét, a Clark Ádám teret, a Blaha Lujza teret, a Múzeum körutat, az Alkotmány utcát, a Bajcsy Zsilinszky utat és a Kossuth teret is. Azt viszont egyelőre nem közölték, hogy milyen monstre ünnepi eseményekre kerül sor ezeken a helyszíneken.

Szándékosan akadályozza-e a kormány a kormányellenes tüntetéseket?

A civileknek ugyanakkor a kormánnyal is meg kell egyezniük, a KIM által használatba vett közterületek helyzete ugyanis még bonyolultabb.

A március 15-i hivatalos állami ünnepségek hagyományos helyszíne a Kossuth tér, a Nemzeti Múzeum és a Pilvax környéke. Idén azonban a kormány szinte a teljes belvárost lefoglalta.

A KIM a Parlament körüli negyed, a Nemzeti Múzeum előtere és a mögötte lévő utcák, a Kálvin tér és környéke, a MüPa környéke, a Bajcsy Zsilinszky út, a Károly körút, a Kossuth Lajos utca, a Szabad sajtó út, a Ferenciek tere, a Petőfi Sándor utca, a Pilvax környéke, a Március 15-e tér és környéke, az Erzsébet híd és a Budai Várnegyed déli környéke egész napos használatára kapott engedélyt a fővárostól.

A március 15-i közterület-foglalások érdekessége, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és a KIM által egész napra igénybe vett területek között jelentős átfedések vannak. Mivel a FH jóval hamarabb adta be az igényét és kapott engedélyt, a KIM-nek az érintett területek tekintetében muszáj egyeztetnie Tarlósékkal. Hogy valóban lesz-e mindenhol állami ünnepség, vagy csak a kormányellenes utcai demonstrációk megakadályozása a cél, március 15-én derül csak ki majd.

2011. március 15. a Nemzeti Múzum előtt
Fotó: Huszti István

Az államnak nincs bérlete a közterületre

Törvénytelen volt a Kossuth tér 2006-os lezárása

Január közepén a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága két ügyben (pdf, 1, 2) is úgy döntött, hogy a jogsértő volt a 2006-os utcai zavargások és tüntetések okán a Kossuth tér körbekordonozása. (A  Kossuth téri biztonsági zónában semmilyen demonstráció nem volt tartható, emiatt fideszes képviselők kordonbontó akciókkal tiltakoztak).

A bíróság azon az alapon állapította meg a gyülekezési jog sérelmét, hogy utóbb a hazai hatóságok is elismerték: aránytalan korlátozás volt a Kossuth tér lezárása. A gyülekezési jog korlátozása ezért törvénytelen volt.

Budapest de facto lezárása a fenti ügyek fényében valószínűsíthetően nem állja ki a strasbourgi eljárás próbáját – írja honlapján az ügyekről beszámoló Karsai Dániel alkotmányjogász.

A Társaság a Szabadságjogokért az EMS-t is képviselő ügyvédje, Fazekas Tamás az Indexnek kijelentette, hogy a gyülekezési jog gyakorlását nehezítő közterület-foglalásokra korábban is volt példa a Kossuth téren, például ilyen-olyan kiállítások ürügyén, de az olyan általánosan kiterjedt mód, ahogy most március 15-ére tervezik, nem volt jellemző.

"A közterület nem arra való, hogy kizárólag az állam és az önkormányzat tartson ott rendezvényt – mondja Fazekas. – Ez ellehetetleníti a kormánnyal egyet nem értők gyülekezési jogát: szimbolikus jelentőségű demonstrációkat nem lehet mellékutcákban megtartani. Az pedig, hogy 2013-ra és 2014-re is bejelentkeztek, a vicc kategória: azért, mert ő kezeli ezeket a területeket, államnak még nincs rájuk bérlete, nem csinálhat azt, amit akar."

Ughy Attila, a Fővárosi Önkormányzat Közterület-hasznosítási Bizottságának fideszes elnöke közölte, hogy a helyszínek továbbadhatók, azokról meg lehet egyezni a Főpolgármesteri Hivatallal, mint ahogy az előző években számos példa volt is erre. Ez azonban csak a FH által használt területekre vonatkozik, ahol a KIM a jogosult, azokra nem.

Minek a fél város a kormánynak?

A KIM sajtóosztálya egyenlevéllel válaszolt a kérdésekre, hogy hajlandóak-e egyezkedni a lefoglalt közterületekről a civilekkel és az ellenzékkel. Eszerint a kormány a Kossuth tér és a rendezvény biztosításához szüksége szomszédos utcarészeket, a Nemzeti Múzeumot és a szomszédos utcarészeket, a Pilvax kávéházat és környékét, a MüPa környékét és a budavári rendezvények biztosításához szükséges utcarészeket használja.

Fotó: Nagy Attila

Hogy akkor minek foglalták le a Horváth kertet vagy a Képviselői Irodaház környékét, nem derült ki. Ahogy az sem, hogy ha, miként írják, a nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, és ezért a rendezvény helyszíneire a kormány várhatóan a következő években is igényt tart, miért csak 2014-ig jelezték ezt az igényt.

A kialakult helyzethez igazodva a Magyar Szolidaritás Mozgalom március 10-én tartja Együtt a Köztársaságért elnevezésű demonstrációját a Kossuth téren. A harciasabbnak tűnő EMS a következő száz év összes március 15-ére gyűlést jelentett be az Erzsébet hídra a BRFK-n. "A demonstrációk célja, hogy így fejezzük ki a kormány politikájával kapcsolatos kritikánkat" – áll a rendőrséghez eljuttatott dokumentumban.

Az LMP bírósághoz fordul

Az LMP a Hősök terén ünnepelt volna, a BRFK azonban – az EMS esetével megegyezően, hatáskör hiányában – visszautasította a bejelentés tudomásul vételét. A párt ezért bírósághoz fordul, joggal való visszaélés és gyülekezési jog korlátozásának kísérlete miatt.

Szabó Tímea lmp-s képviselő jelezte, hogy készek a strasbourgi bíróságra vinni az ügyet. Egyben kérte, hogy a KIM és a FH adja ki azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy miért foglaltattak le ennyi közterületet és oda milyen rendezvényeket terveznek március 15-én. Az LMP emellett Szabó Máté ombudsmanhoz fordul, hogy vizsgálja ki, korlátozza-e a gyülekezési jogot a kormány.

Szabó szerint  nem akarnak más helyszínen rendezvényt tartani, mert egyfelől a már lefoglalt belvárosi területeket tartják "alkalmasnak és méltónak" a megemlékezésre. Emellett kételyeinek adott hangot, hogy ha január 2-án a köztévé az Operánál nem talált meg 70 ezer embert, akkor a Kökin erre lenne bármi esély.

A Fidesznek se könnyű

Az MSZP még nem döntötte el, hogy hol szeretne gyűlést tartani, és ezért jogi téren miként reagáljanak a helyzetre. Csak látszólag könnyebb a Fidesz esete, mely március 15-ére komoly köztéri erődemonstrációt lengetett be.

Ha ugyanis a KIM hajlandó valamelyik kiemelt jelentőségű területet átengedni a vezető kormánypártnak, nehéz lesz megindokolni, hogy az ellenzék miért nem tüntethet a frekventált helyszíneken. Persze a probléma áthidalható, ha a kormánypárti demonstrációra az állami ünnepségsorozat valamelyik epizódjának keretében kerül sor.

A KIM nem túl szószátyár levele szerint "a fővárosban – mely több száz közterülettel rendelkezik – bármely szervezet számára maradt hely. Azok, amelyek közterület használatát tervezik, a jogszabályoknak megfelelően ilyen kérelemmel élhetnek a Fővárosi Önkormányzat felé."