A tanárok e-mail címét gyűjtik a kormányhivatalok

2012.01.27. 16:54 Módosítva: 2012.01.27. 17:01
A kormányhivatalok levélben kérték az érettségit szervező középiskolák igazgatóit, hogy küldjék el nekik az iskolában dolgozó tanárok privát emailcímeit. A kormányhivatalok az adatgyűjtést a személyes kapcsolattartással indokolják, a Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban ez jogsértő.

A megyei kormányhivatalok levélben arra kérik az érettségit szervező középiskolák igazgatóit, hogy küldjék el nekik az iskolában dolgozó tanárok elektronikus elérhetőségét, jelezték több helyről is a Pedagógusok Szakszervezetének. Ezek az iskolák most kerülnek át a megyei önkormányzatoktól az államhoz, fenntartójuk a kormányhivatal lesz.

A levélben a kormányhivatal azzal indokolja az adatgyűjtést, hogy „közvetlen kapcsolattartást szeretnénk kialakítani a jövőben az intézmény pedagógusaival a közoktatási feladatok ellátása során”.

Ez a levél ellentétes az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel, mondta az Indexnek Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.  A levélben nem jelölik meg, hogy milyen törvény felhatalmazása alapján és konkrétan milyen cél érdekében kérik a pedagógusok elektronikus hozzáférhetőségét. A "közvetlen kapcsolattartás" ugyanis ehhez nem megfelelő indok. Nem jelölik meg azt sem, ki fogja azt kezelni, mennyi ideig és milyen formában.

A PSZ szerint a pedagógusok elektronikus elérhetőségére a kormányhivataloknak nem lehet szüksége egyébként sem, mivel a pedagógusok munkáltatója az iskola, és nem a kormányhivatal. Ezért a közoktatási feladatok ellátásakor nincs szükség és indok személyes kapcsolatra.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint jogsértő a pedagógusok személyes e-mail címének bekérése, ezért felszólítják a kormányhivatalokat a levél visszavonására. A szakszervezet kilátásba helyezte azt is, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a PSZ közlésére úgy reagált: a KIM nem utasította ilyen adatkérésre a kormányhivatalok vezetőit.

A minisztérium felvette a kapcsolatot a kormányhivatalokkal, hogy információt kérjen arról: történt-e valahol az érettségit szervező iskolák pedagógusainak e-mail-címeire vonatkozó adatkérés.