Börtönt kért az ügyész Hunvaldra

2012.01.27. 11:59
Akár 10-15 év börtön is kiszabható Hunvald György volt polgármesterre és Gál György volt SZDSZ-es politikusra. Elsőfokú ítélet egy hónap múlva várható.

Sokéves börtönbüntetést kért az ügyész az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanamákkal és más bűncselekményekkel megvádolt Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármesterre, országgyűlési képviselőre és Gál György volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökre a Fővárosi Törvényszéken.

Gál Györgyöt sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, csalással, valamint hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolják, és hasonló a vád Hunvald György esetében is. Az ügyész az első- és a másodrendű vádlottra a törvényben rögzített büntetési tétel felső határának a középmértékét meghaladó szabadságvesztések kiszabását kérte, valamint a bűnszervezeti minősítés miatt a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárást. A vádbeli minősítések alapján akár 10-15 év is kiszabható.

Hunvald György és Gál György esetében az ügyész a közügyektől való eltiltást, jelentős pénzmellékbüntetéseket, és Gáltól a 366 milliós vádbeli vesztegetési pénz elkobzását is indítványozta.

A vádlottak közül többekre javasolt letöltendő szabadságvesztést, illetve felfüggesztettet például Szabó Zoltán volt szocialista politikusra, aki országgyűlési képviselő volt és Hunvald elődje 1998 és 2002 között Erzsébetváros polgármesteri székében. Szabó Zoltán ellen többmilliós mobiltelefon-számlák és kerékbilincs levetetése miatt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés a vád. Egy megvádolt ingatlan-értékbecslő esetében a foglalkozástól való eltiltást is indítványozta az ügyész.

Egyes vádlottaknál az ügyész súlyosító körülményként említette a korrupciós jelleget, a bűnhalmazatot, a folytatólagos elkövetést, az egykori szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a szocialista polgármester és egy megvádolt jegyző esetében azt, hogy a hivatalukkal összefüggésben követték el a terhükre rótt cselekményeket, Gál György esetében a vesztegetés kimagaslóan nagy - 366 millió forintos - összegét.

A Hunvald-ügy tárgyalása a jövő héten a védőbeszédekkel folytatódik, az elsőfokú ítélet kihirdetése egy hónap múlva várható a Fővárosi Törvényszéken.