Orbán most legfeljebb bányász lehetne az apja mellett

2012.01.28. 14:44
Bár biztos jó buli volt az avasi kirándulás, Gyurcsány továbbra is Párizs felé tekint, és retteg a keresztény nevelőtáboroktól. A Demokratikus Koalíció első kongresszusán a volt miniszterelnök kétezer párttag előtt dicsérte a Kádár-rendszert.

Akadt, aki papucsban, de volt, aki két mankóval jött el, a lényeg mégis az, hogy ott voltak. A bejáratnál Gyurcsány avasi kalandjairól szóló DVD-t árultak.

Néhány perccel azután, hogy Gréczy Zsolt a Feri segíteni kell! dallamaira még egyszer átfésülte a SYMA csarnokban a terepet, Coldplayre vonult be a pápai Marco Polo és csapata, majd zöld lapok feltartásával megszavazták, hogy Varjú László és Vadai Ágnes vezesse le a DK első kongresszusát.

Üvöltve nem lehet Európába menni

Az LMP és a Jobbik kongresszusával egy napon tartott ülést Vitányi Iván örökös tiszteletbeli elnök nyitotta meg, nem félve az erős szavaktól: az önkényuralom szinte összes változatának elnevezését felsorolta. De mégis jó, hogy megindult a panaszkodás, az ellenállás, azaz a reneszánsza a demokráciának – mondta egy kicsit túlhangosítva.

Előre hát, Európába! – foglalta össze a lehető legrövidebben a végén.

A köztársaság ügye

Orbánnak mennie kell! – vágott bele a közepébe Gyurcsány. "Hazug forradalma elbukott. Akkor menjen!" – mondta.

"De mi a demokraták feladata most?" – kérdezte. Ekkor elkezdett ő is bibózni: azt állította, hogy Orbán a bibói leírást, azaz a közérdek és az egyéni érdekek összhangba hozásának technikáját alkalmazva antidemokratikus nacionalizmust teremtett meg Magyarországon. Nem igaz, hogy a nemzet ügye és a köztársaság ügye kibékíthetetlen ellentmondásban van egymással – tette hozzá.

"Orbánnak mennie kell, de ez így már nem elég" – jelentette ki. Szerinte egyetértésre kell jutni, különben egymást fogjuk ölni még évtizedeken keresztül.

Most fordult a kocka: ezúttal Gyurcsány ígért elszámoltatást.

Párizs felé tekintsünk!

A volt miniszterelnök 2006 tavaszába révedő szemekkel, némi pátosszal mondta ki: "Nyugatos, polgári demokráciát szeretnénk!"

"Mit ér a kétharmad, amikor lehet hogy még ott van a többség, de ez a többség lassan nem éri el a választókorú népesség egyötödét sem?" – kérdezte. Hozzátette, hogy a miniszterelnök, aki büszkén mondta, hogy nem fekszik le Brüsszelnek, végül feladva az elveit, feltartott kézzel jött haza. "Ez, kérem szépen, igazi nemzeti szégyen!" – kiáltotta.

Az nem lehet kérdés, hogy merre tekintsen az ország: Bizánc vagy éppen Párizs felé. Muszáj figyelmeztetnünk a mai kormányt, hogy a nyugatosságot nem lehet feladni – mondta a DK elnöke.

Az ellenzék túlérzékenysége

Gyurcsány elbüszkélkedett azzal, hogy az elmúlt napokban a Demokratikus Koalíciót jogerősen is bejegyezték, és három hónap alatt közel 4000 felvett tagja lett a pártnak.

Kiemelte, hogy nem szabad dominanciára törni, nehogy a belső feszültségei miatt túlságosan érzékeny ellenzék kivagyisággal vádolja meg az egyelőre a parlamenti küszöb eléréséért küzdő DK-t.

János, a demokrata

Egy kicsit meglepő fordulat, hogy alighogy visszajött Miskolcról, Gyurcsány máris Kádár rendszerét kezdte méltatni. Érezve, hogy a nagy többség nyugdíjas, a republikanista beszédét azzal egészítette ki, hogy szokott ugyan élesen és kritikusan beszélni a Kádár-rendszerről, legalábbis erkölcsi értelemben, de az nem vitatható el Kádártól, hogy demokratizálta a tudáshoz, a kultúrához való hozzáférést, valamint az egészségügyi javakat.

Bár ez a véleménye szerinte a baloldalt is meg szokta osztani, most a DK tagjaitól vastapsot kapott.

Mi lett volna, ha...

Szerinte sok mindenben hasonlít az ifjúsága a miniszterelnökére, de ha Orbán kormányozott volna a '70-es években, akkor a Fidesz elnöke most legfeljebb bányász lehetne az apja mellett, de Gyurcsány is maximum csak textilipari technikus.

Gyurcsány kifejtette, hogy nem lehetnek az iskolák keresztény nevelőtáborok, és a vatikáni szerződést is újra kell tárgyalni.

"Ha Orbán elmegy, lesz egy szép éjszakánk, de itt még nincs vége a történetnek" – szögezte le. Polgári Magyarország és nyugatosság nincs polgárok és nyugatosság nélkül, ezek pedig nincsenek a DK nélkül – zárta beszédét.

Az alelnökök bánata

Bauer Tamás alelnök sokkal nyugodtabb, tehát unalmasabb beszéde alatt gyorsan elszivárogtak a videósok, de megkockáztatom, hogy a hallgatóság nagyrésze is képtelen volt odafigyelni. Még az oldalt a Beszélő példányait áruló férfi is hamar lelépett.

Debreczeni József alelnök, aki még sosem beszélt ekkora tömeg előtt, a színpadról 400 001 embert vélt látni, én viszont a nagyon hátul lévő sajtóülésről – ha nem lett volna ott a kivetítő – a hangszíne alapján még azt is elhittem volna, hogy Maksa Zoltán beszél, annyira nem véltem látni semmit, de az tény, hogy focis hasonlattal és Bibó Istvánnal ő is élt. Elmondta, hogy politikai értelemben beteg embernek és gonosztevőnek tartja Orbánt.

Ekkorra többen már csak kint beszélgettek, hiszen Gyurcsány szájából szebben is elhangzott, amit hallani akartak.