Bíróság elé állnak a korrupcióval vádolt tábornokok

2012.01.30. 08:23 Módosítva: 2012.01.30. 08:34

Ma kezdődik a korrupcióval vádolt tábornokok pere a Kaposvári Törvényszéken, írja a Magyar Nemzet. A vádiratot a Budapesti Katonai Ügyészség nyújtotta be bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A vád szerint a dandártábornokok megállapodtak, hogy a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét visszakérik. A cégek akkor juthattak hozzá a megrendeléshez, ha az összegből visszaosztottak. A katonai vezetők bevonták az ügybe Fapál Lászlót, a Gyurcsány-kormány közigazgatási államtitkárát is.

Az eljárásban a közigazgatási államtitkár mellett három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy szerepel. A bíróság várhatóan több hónapon át tárgyalja az ügyet, az ügyészség 39 tanú meghallgatását indítványozta.

Az eljárás 2010. január 10-én a Katonai Biztonsági Hivataltól kapott információk alapján indult, egy parkolóban történt tettenéréssel kezdték meg az ügy felderítését. Összesen 19 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 18 vádlott lett. A gyanú szerint közel 200 millió forint értékben követtek el visszaélést. A vádiratban szereplő cselekmények mintegy tíz évre nyúlnak vissza.

Az ügyészség szerint a visszaéléseket bűnszervezetben követték el. A 18 vádlott közül mindenkinek más volt a szerepe, mindenki a saját területén tartott bizonyos vállalkozókkal tartott kapcsolatot és az onnan befolyt pénzt "közös kalapba" rakták, abból osztották el a részükre járó pénzt. A korrupciós pénzből 20 százalékot elkülönítettek, s azt kiadásaikra, például vendéglői fogyasztás elszámolására fordították. Szintén ebből fizettek a "kisebb szereplőknek", vagyis azoknak, akik nem vettek részt a bűncselekményekben, de rálátásuk volt a történtekre. A hallgatásukat fizették meg.

Az érintett vállalkozók a kialkudott összeget átadták a gyanúsítottaknak. A tarifa változó volt: 5-8-10 százalék körül mozgott, de volt, hogy konkrét összeget adtak át éttermekben, parkolókban, vagy az egyes gyanúsítottak irodájában.  A visszaosztott pénzből volt, hogy összejöveteleket finanszíroztak, például vidéken béreltek panziót, ahol egy éjszakát átmulattak. A bűnszervezet létére úgy derült fény, hogy az egyik vállalkozó már sokallta a pénzt, amit át kellett adnia.

Korábbi sajtóhírek szerint egyik alkalommal 12 millió forintot vittek Fapál Lászlónak, aki abból négymilliót egy viszkis dobozba tett, és azt mondta, hogy a főnöknek lesz, ami Juhász Ferenc akkori minisztert jelenthette. Az államtitkár elment a dobozzal, és anélkül jött vissza.