Navracsics: vissza fog ütni a Magyarországgal szembeni fellépéssorozat

2012.01.30. 23:47
A miniszterelnök-helyettes bízik abban, hogy a vitatott törvények lényegi részét sikerül megvédeniük, de azért azt is meg kell vizsgálni, hogy mit tettek, hogy így lejt a pálya. Nem tudnak arról, hogy az IMF-megállapodásnak politikai előfeltételei is lennének.

Navracsics Tibor szerint a Magyarországgal szemben folytatott fellépéssorozat egy idő után visszaüt annak kezdeményezőire. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt az m1 Az Este című műsorában mondta hétfőn, kitérve arra is: abban bízik, hogy a kormány a lényegi elemeit minden törvénynek meg tudja majd védeni.

A politikus véleménye szerint az EP baloldali pártjai között sincs konszenzus abban, hogy meddig kell elmenni a Magyarország elleni fellépésben. Mint mondta, meggyőződése, hogy a Magyarországgal szemben folytatott fellépéssorozat egy idő után visszaüt a kezdeményezőkre, "főleg, ha már nyilvánvalóan indokolatlan dolgokról van szó". A tárcavezető hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nekünk magunknak is meg kell vizsgálnunk, tettünk-e olyat az elmúlt időszakban, ami miatt lejt a pálya". Megjegyezte azonban, hogy egy több éve halmozódó problémáról van szó, ugyanis az elmúlt 8-9 évben a magyar kormányok sok olyan lépést tettek, amellyekkel kapcsolatosan az EU gyanakvással figyeli a magyar kabinetek cselekedeteit.

Navracsics Tibor ennek ellenére abban bízik, hogy a kormány a lényegi elemeit minden törvénynek meg tudja majd védeni. Hozzáfűzte, hogy a gazdasági helyzet javulása és az Európai Bizottsággal való folyamatos párbeszéd nyugtatni fogja a kedélyeket.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a megszületendő uniós pénzügyi paktumhoz való csatlakozás esetén részesedhet-e a biztonsági keretből, azt válaszolta: tudomása szerint ez a döntés még nem született meg.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a miniszterelnök-helyettes kifejtette: Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse egy sajtótájékoztatón valóban tett utalást arra, hogy ő a maga részéről politikai előfeltételeket is szükségesnek tart a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások megkezdéséhez, de ezt az álláspontot a magyar kormány hivatalos formában még nem kapta meg. "Lehet, hogy a bizottságnak már van egy ilyen álláspontja, de ezt hivatalos formában nem közölték még velünk" - mondta  Navracsics Tibor.