Retró matiné és kikölcsönözhető emberek

2012.02.01. 16:54
Új Nemzedék Jövőjéért Program néven jelent meg január 18-án a kormány ifjúságpolitikai keretprogramja. Az éppen egy éve miniszteri biztosnak kinevezett Mihalovics Péter felelt a stratégia kidolgozásáért, amiben szó esik a hátizsákos túrázásról, a retróról, a cserkészmozgalomról, kikölcsönözhető BKV-ellenőrökről és a Cimbora feltámasztásáról. Az internet segítségével is terjesztenék az agrárromantikát.

A program azért jött létre, „hogy mindenki saját szavaival mondhassa el, mit változtatna meg, mit mentene át a jelenből a jövőbe, mit vár a ma döntéshozóitól, és hogyan képzeli el azt a helyet, amely az otthont jelenti. Az édes otthont, amelyből csak egy van ezen a világon. Ami nem más, mint Magyarország. Magyarország, ahol születtél és ahol felnőttél: a mindenre kapható Balaton, az örökifjú Margitsziget, a végtelen Alföld, a lefordíthatatlan hangulatú anyanyelv. Legyen ez tényleg az az ország, ahol nemcsak lakni, de élni is szeretnél” – olvasható a honlapon.

Mihalovics Péter
Mihalovics Péter
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Tavaly 1200 fiatallal készítettek egy nem reprezentatív felmérést arról, hogy miket tartanak életük nagy problémáinak. Ebből júniusra összeállítottak egy vitairatot, amiről utána három hónapon át több mint 300 civil és szakmai szervezettel egyeztettek. Ennek eredményeként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal közösen elkészített egy 90 oldalas keretprogramot, az Új Nemzedék Jövőjéért Programot, aminek végrehajtásával reményeik szerint el fogják érni, hogy a fiatalok társadalmilag aktívabbak legyenek, és ne csak külföldön tudják elképzelni a boldogulást.

35 éves korig terveznek

A tíz témakörben megvizsgált problémákra végül négy szempont mentén dolgoztak ki megoldásokat (állampolgárság, otthonteremtés és családalapítás, karrier és egzisztencia, valamint szabadidő, azaz sport, szórakozás és kultúrafogyasztás). Ezeket két – nagyjából elkülönülő – részre is szét lehetne választani: az egyik a még tanulmányaikat folytató 14-25 év közöttieket, a másik az idősebb, de még 35 évnél nem öregebb pályakezdő, családalapító vagy egzisztencia nélküli fiatalokat érintő projektek. Az előbbiek inkább személyiségfejlesztő programok, utóbbiak pedig már létező kedvezmények mellett hitelek és anyagi támogatások nyújtása.

A programpontokat egyelőre nem részletezték hosszan, a keretprogram szerint még 8-10 hónapba telhet a végrehajtás, így azok kivitelezése még sok kérdést vethet fel. Mihalovics Péter az Indexnek azt mondta, hogy amit hamarabb elkezdhetnek – mivel kevesebb szervezést igényel –, azt már nemsokára el is indíthatják. A programért felelős miniszteri biztos kifejtette, hogy az akciók megvalósítását azok összetettségétől és költségigényétől függően fogják elkezdeni, bár több olyan is van, ami már korábban is létezett, így ezeket csak fejleszteni kell.

Mihalovics szerint a program megvalósítását nagyrészt uniós pénzekből finanszírozzák – egyelőre nem tudni, hogy összesen mekkora költséggel –, és amelyik projekt kivitelezője nem teljesíti a kitűzött célokat, annak vissza kell fizetnie a pályázaton megszerzett pénzt.

Ne csak a tévé előtt üljenek a magyarabb magyarok

A miniszteri biztos elmondta, hogy a program kiemelt helyen kezeli a hazaszeretet kérdését, ezért is adnának új lökést különféle támogatásokkal az egyébként most is létező önkéntes cserkészmozgalomnak, emellett olyan infrastruktúrát és kedvezményeket vezetnének be, ami támogatná a belföldi hátizsákos turizmust. Ezzel próbálják majd ösztönözni az értelmesebb szabadidő eltöltést.

A biztonságos szórakozást is meg kell teremteni, ezért ösztönöznék a csak 18 éven aluliak által látogatható szórakozóhelyeket. Hogy ez miként valósulna meg, azt még a miniszteri biztos sem tudja, de elmondta, hogy például a Zöld Pardon kártyás beléptető rendszerét jó ötletnek tartotta, és személy szerint sajnálja, hogy bezárták a szórakozóhelyet. Persze tudja, hogy a piaci erők nem támogatják azt, hogy az amúgy is legkevesebbet fogyasztó 18 éven aluliak el tudjanak tartani ilyen helyeket, de erre akkor is lehetőséget kell teremteni valahogy, mondta.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ugyancsak a szabadidő hasznosabb eltöltésének jegyében indul be a neTVzz akció, aminek során iskolabuszszerű járművek gyűjtenék össze azokat a gyerekeket, akik örömmel vennének részt tv-zés helyett más programokban. A Retró matiné keretében pedig civil szervezeteknek nyújtanának támogatást ingyenes szabadidős tevékenységek szervezéséhez. Ennél jobban a tervezetben nincs kibontva, hogy ez milyen jellegű programokat takarna, mindenesetre Mihalovics szerint ezt a célkitűzést is siker koronázhatja, mert a retró amúgy is dívik.

Szolidaritás és tolerancia

És ha már a gyerekek amúgy is tévéznek, akkor a ’70-es, ’80-as években a Magyar Televízióban sugárzott Cimbora ifjúsági műsort is újraindítanák. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha – ahogy az a veszteségesen működő állami csatornánál sokszor előfordul – a nézők az adást nem fogadják majd nagy érdeklődéssel, Mihalovics azt mondta, hogy amennyiben jó stílusban, aktualizálva csinálják meg, és megfelelő idősávban adják a műsort, akkor ettől nem kell tartani.

A közélet és a politika iránt érdeklődést mutató gyerekeket parlamenti látogatásokkal motiválnák. Mihalovics szerint ezzel lehetne tenni a közöny vagy a negatív előítéletek ellen.

A már eddig is működő, de kevésbé ismert Élő Könyvtár akcióban a szolidaritás és a tolerancia fejlesztésének jegyében a fiatalok különböző rendezvényeken és fesztiválokon kisebbségi, nem megbecsült szakmabeli (pl. ellenőr) és hátrányos helyzetű embereket kölcsönözhetnének ki egy kis időre, hogy megismerkedhessenek velük.

A XXI. század segítségével

A program szerint a fiatalok problémáinak a bizonytalanság is forrása lehet, ezért szintén egy felkarolt projekt, hogy az iskolákban egy anonim hálózati rendszerben a Van kihez fordulnod! akció keretében, egy erre kiképzett 35 év alatti – Szabó Magda Abigélje után az elektronikusságra utalva Ebigélnek elnevezett – segítő mentálhigiénés tanácsokat adna.

Az ismeretekhez való hozzájutást okostelefonokra készült alkalmazásokkal meg a Wikipédiával segítenék, és például QR-kódokkal ellátott épületekről, közterületekről is bővebb információkat szerezhetnek. Emellett hírességekkel elkészített, önmagukat terjesztő vírusvideókkal buzdítanák a fiatalokat közéleti szerepvállalásra. Az ilyen filmek általában sokkolóak vagy humorosak, ezért terjednek önmaguktól. Mihalovics azt mondta, hogy mivel ő maga sem túl öreg még, képesek lesznek a fiatalok nyelvén szólni.

Családbarát és zöld környezet

A keretprogram célja a fiatalok önállóságának növelése is, ezért egységes tájékoztatást nyújtanának a fiataloknak a lakásvásárlás támogatására, valamint újraindítanák a bérlakásprogramot (ahogy ezt az Otthonteremtési Stratégia is tartalmazza). A program szerint gond az is, hogy a nők a gyerekvállalás után nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra, ezért támogatnák a családbarát munkahelyeket, és népszerűsítenék a részmunkaidős és rugalmas foglalkoztatási formákat, valamint pályázatot írnának ki munkahelyi bölcsődék és óvodák kialakítására.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Arra a kérdésre, hogy az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek brutális csökkentése mennyiben segíti a törődő állam képének kialakítást, valamint mennyire mélyíti el a pályakezdés anyagi nehézségeit, Mihalovics elmondta, hogy a társadalom számára hasznos szakmákat a jövőben is finanszírozzák, de a Diákhitel 2 is nyújthat alternatívát a diákoknak. Mihalovics azt is elárulta, hogy a felsőoktatás újjászervezésének folyamatát egyébként a HÖOK-kal szorosan együttműködve végigkövette.

A Nemzeti Egységes Kártya keretében a csatlakozó intézményekben kedvezményekhez juthatnának a fiatalok, hasonlóan a mostani diákkedvezményekhez.

Az iskolai étkeztetésben 2010 őszétől több figyelmet kapnak a hazai termékek, pontosabban a helyi őstermelők zöldségei és gyümölcsei.

A stratégiába bevonták továbbá a Budapest Bicikli, azaz BuBi elnevezésű budapesti biciklikölcsönzési programot, ami a BKV-hoz és Vitézy Dávid nevéhez köthető.

Arra a kérdésre, hogy a program elkészítésekor alapul vettek-e valamilyen külföldi mintát, Mihalovics Péter azt válaszolta, hogy részben, a program iránt egyébként a YEPP, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete is érdeklődik.

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program itt olvasható.