Land Rover-park, Nokia-gyűjtemény, túrakenu, traktor

2012.02.02. 10:32
A vagyonok változásait nem mindig indokolják a honatyák jövedelmi viszonyai – kigyűjtöttük a leggyanúsabb eseteket. Kiderült, hogy a képviselői vagyonnyilatkozat kitöltése nehéz feladat: több honatyának is beletört a bicskája.

A képviselői vagyonok gyarapodásának többnyire hétköznapi, és a vagyonnyilatkozatok változásai alapján jól nyomon követhető okai vannak: ilyen például az ingatlan- és üzletrészeladás, vagy egy-egy értékesebb ingóság pénzzé tétele. Sokszor a magas jövedelem önmagában is alapot adhatott a gazdagodásra. Voltak azonban olyan esetek, amikor semmilyen világos alapja nem volt a gyarapodásnak.

Pénz a semmiből

2010-ben kettő, 2011-ben már 12 millió forint megtakarítása volt Rogán Antalnak. A tartozása közben 1,4 millióval lett több, miközben a jövedelme 170 ezer forint plusszal havi 1,868 millióra nőtt. Összességében a pénzben kifejezett vagyona 9,3 millióval nőtt (pontosabban ennyivel csökkent az adóssága). Az V. kerület fideszes polgármesterének ezek szerint az éves bruttó jövedelme (22,4 Mft) közel felét sikerült megtakarítania.

A kereszténydemokrata frakcióvezető, Harrach Péter szeptemberben, az ingatlanpiaci dekonjunktúra közepén egy 900nm-es tahitótfalui telek és a rajta álló 83 nm-es ház árának felét csengette ki. A 2010-es és az idei vagyonbevallása azonban nem ad magyarázatot a tranzakció forrására: szeptemberig bruttó tízmillió forintot keresett, miközben az ingatlan legalább kétszer annyit ér. A KDNP sajtóosztályának tájékoztatása szerint a titok nyitja Harrach feleségének a vagyonbevallása, az a dokumentum azonban nem nyilvános.

A fideszes Gelencsér Attila tavalyi megtakarításai 14,5 millióval nőttek, az adóssága 4,8 millióval csökkent, a jövedelme nem változott. Mindennek semmilyen látható alapja nincs a bevallásban.

Happy birthday

Külön kategóriát képeznek a megajándékozottak. Fülöp István a szüleitől kapott egy lakást Debrecenben, a szintén fideszes Gulyás Gergely pedig az édesapjától megkapta újbudai lakása másik felét.

2011 Horváth András Tibornak különösen jó évként marad emlékezetes: a szocialista politikust valaki megajándékozta egy 1300 nm-es telekkel, rajta egy 300 nm-es lakóházzal Székesfehérváron. Sőt, a szerencse is mellé szegődhetett: bár a jövedelme és az adóssága nem változott, készpénzben lévő megtakarítása 25 millió forinttal nőtt.

L. Simon László bizonyára Gárdony legnépszerűbb embere: hívei 2011-ben három gyümölcsössel, egy szőlővel, egy tanyával és három szántóval ajándékozták meg a Nemzeti Kulturális Alap fideszes elnökét. A hajdúnánási fideszes polgármestere, Szolláth Tibor egy darab szántót kapott ajándékba. A kdnp-s Salamon Lászlóban viszont mindenkinek példát mutatott pedantériából: tételesen, dátum szerint felsorolta, hogy melyik nap kapott ajándékot (általában bort).

A szerencsés megajándékozottak közé tartozik Láng Zsolt, a budai második kerület polgármestere is. Láng tavaly jutott egy második kerületi, 708 nm-es "kivett beépítetlen terület" birtokába, "ajándékozással vegyes adás-vétellel". Láng vagyonbevallásásának másik érdekessége, hogy bár az adatlap szerint nincs kocsija, egyik lakásához egy 315 nm-es teremgarázs-rész is tartozik.

A kihívások napja

A képviselői vagyonnyilatkozatok olvasása közben gyakran felmerül a kérdés, hogy ha némelyik képviselőnek egy viszonylag egyszerű kérdőívet sem sikerül maradéktalanul értelmeznie, vajon miként boldogul a bonyolult törvénytervezetekkel.

Rengeteg más képviselőhöz hasonlóan a kereszténydemokrata Firtl Mátyásnak sem sikerült például megértenie, hogy mit jelent a képviselői javadalmazáson kívüli adóköteles jövedelmek kategóriája. Gond nélkül beírták a képviselői juttatásaikat, amit Firtl azzal fejelt meg, hogy az egyik összeg (valószínűleg a választókerületi pótlék) esetében 290 ezerrel kevesebbet tüntetett fel, mint ami a képviselői adatlapján szerepel.

Ugyanebbe a hibába esett az 1994 óta képviselősködő Juhász Ferenc is, aki szintén feltüntette képviselői juttatásait. Az összeadás viszont nem erőssége a volt honvédelmi miniszternek sem: tiszteletdíjának és pótlékának összege 867,306 Ft, amit ő "kb. 700 ezer"-ként jelölt a bevallásában.

Kovács László volt külügyminiszter és uniós biztos szintén beírta a képviselői jövedelmét, és a csapdát Kiss Péter volt kancelláriaminiszternek sem sikerült elkerülnie. Kovács egyéni módját választotta annak közlésének is, hogy a képviselősködésen kívül sem egyéb foglalkozása, sem cége nincs: mindenki más üresen hagyta vagy kihúzta a sort, Kovács viszont odaírta: NINCS.

20 Mó

Font Sándor (Fidesz) nem rontotta el az adatlapot, csak túl sok az ingatlanja, és azok nem fértek ki a rendelkezésre álló helyre. Mások ilyenkor további lapokat csatoltak a bevalláshoz, Font Sándor viszont odaírta: FORDÍTS! A hátoldalon folytatom! Az Országgyűlés Hivatalának adminisztrátora sajnos ügyet sem vetett az instrukcióra, és nem szkennelte be a hátoldalt.

Simicskó Istvánnak húszmillió forintja van takarékban, amit a politikus stílusosan "20 Mó"-ként tüntetett fel. A kereszténydemorata képviselő arra is gondosan figyelt, hogy egyetlen ajándék se maradjon ki: kapott falinaptárat és határidőnaplót ezer-ezer forint értékben, valamint egy 600 forintos golyóstollat is.

Az mszp-s Garai István Levente akkurátus ember, aki nem hagyja magát eltéríteni holmi nyomtatványok által. Ha ő egyszer nettó összeget akar beírni, hiába kérnek tőle mást: mindenhol szépen áthúzta a bruttót, és alá írta: nettó. Gyimesi Endre (Fidesz) szintén félreértette a vagyonbevallás fogalmát: azt sikerült beírnia, hogy államtitkár-helyettesként van egyéb jövedelme, de az összeget nem mellékelte. Ugyanígy járt el B. Nagy László (Fidesz), aki nem tüntette fel, hogy mennyit kap a kormányhivatal vezetéséért, és a szintén fideszes Ughy  Attila, aki jelezte, hogy vannak értékpapírjai, de az értéküket már nem vallotta be.

A formanyomtatványok terén üdítő kivétel Pokorni Zoltán: a 21. század embereként géppel töltötte ki a papírt, az üresen hagyott oldalakat pedig törölte. Ugyanígy járt el a fent említett szerencsefia, Horváth András Tibor is.

Lepkegyűjtők

A jobbikos Schön Péter Land Rovereket gyűjt, és abból is az igazi terepjárókat: egy Defendere és két Discovery-je van. A szocialista Kovács Tibor is technikai érdeklődésű, de ő a Nokia-telefonoknak nem bír ellenállni: jelenleg öt ilyen mobil tulajdonosa.

Nagyobb könyvtára, antik bútorai, festmény- és bélyeggyűjteménye több képviselőnek is van, de babagyűjteménnyel csak Garai István Levente büszkélkedhet.  Több képviselő is tart motorcsónakot, de háromszemélyes kenuval csak Fónagy János (Fidesz) szokott vízitúrázni. Ha kedvük szottyan, a jobbikos Schneider Tamás és a fideszes Simonka György is felpattanhat saját traktora nyergébe, a volt kisgazda, jelenleg fideszes Balogh Józsefnek pedig egész kis arzenálja van mezőgazdasági haszongépjárművekből, arató-kévekötőből például mindjárt három.