Békamenettel vág vissza egy milliós szervezet

2012.02.02. 15:28
Nem támogatja a kormányszimpatizáns Békemenetet parodizáló demonstrációt a 4k!, az Egymillióan a sajtószabadságért civil konglomerátum tagja. A Békamenetet egy a „Millához” hasonló nevű, de eddig kevéssé ismert szervezet, az Egymillióan a demokráciáért Egyesület kezdeményezte.

A 4K! nem tartja szerencsésnek az Egymillióan a demokráciáért Egyesület Békamenet elnevezésű, a kormány mellett tüntetőkön gúnyolódó demonstrációját. Az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport politikai párttá szerveződő egysége közleményben jelentette be, hogy a Békamenet által képviselt szellemiség nem azonos a „teljes köztársasági ellenzék” értékrendjével.

A már több, tízezres nagyságrendű tiltakozó demonstrációt összehozó Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport neve könnyen összetéveszthető az eddig csak szűkebb körben ismert egyesületével. A névhasonlóságot információink szerint már korábban szóvá tették az egyesület vezetőinek, akik akkor meg is ígérték, hogy a jövőben Civil Kontroll néven működnek. A Békademostrációt mégis a milliós név alatt tették közzé.

A 4K! szerint mindenkinek joga van kiállni a nézeteiért. A millás párt közleménye leszögezi, hisznek a köztársasági értékekben, ezért úgy gondolják, hogy az emberi méltóságát érné támadás, ha gúnyolnák a kormány szimpatizánsait. „Ezt a jogot azoktól sem kívánjuk elvitatni, akikkel egyébként nem értünk egyet.” A 4K! szerint a szervezők a január 2-ai, Operaház előtti összellenzéki tiltakozással kívánják szimbolikusan összekötni a gúnyos demonstrációt, ezért úgy érezték, hogy az akkori tüntetés létrejöttében részt vállaló szervezetként szükséges megszólalniuk.

A Békamenet szervezői egyébként szintén a Facebookot használják a vasárnapra a Hősök terére meghirdetett esemény propagálására. A meghívó szerint a felvonulás célja az lesz, hogy a résztvevők megmutathassák, támogatják „dicső kormányunk és hőn szeretett vezérünk politikáját és gazdasági szabadságharcát” „Mikor a nemzetközi finánctőke nyilai záporoznak felénk, segítsük Orbán Viktort hazánkat megvédeni! Támogassuk politikáját, álljunk ki nyíltan intézkedései mellett!”