Állástalan szüleik vigyáznak a szénszünetes gyerekekre

2012.02.03. 06:04

Éles hangnemű közleményben reagált csütörtökön a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) arra, hogy a rendkívüli hideg miatt sok településen átmenetileg bezárják az iskolát, óvodát. "Rossz kezekben van az iskolák és az óvodák fenntartása az önkormányzatoknál, ha felügyelet és étkeztetés nélkül haza küldhetik a gyermekeket, az esetlegesen fűtetlen lakásokba, időszakosan megtagadva kötelező feladatukat, a gyermekek óvodai nevelését, iskolai oktatását és napközbeni ellátását. Mi lesz a dolgozó szülők gyermekeivel, ha felügyelet nélkül maradnak a lakásban? Mi lesz azzal a pénzzel, amit megtakarítanak a gyermekeken, tanulókon, mire fordítják?" - állt a közleményben. Kifogásolták azt is, hogy ha a gyerekeknek szombatonként kell majd pótolniuk a kiesett tananyagot, akkor elesnek attól, hogy végre együtt lehessenek a szüleikkel, és felvetették, hogy pótlásképp érdemesebb lenne inkább a hétköznapi tanítási napokat megtoldani egy-két órával.

Fotó: Beliczay László

Az MSZOE felvetései kapcsán megkérdeztük három érintett település, Kesznyéten, Girincs és Zalakomár polgármestereit, és az derült ki, hogy a munkanélküliség miatt a gyerekek felügyelete egyik településen sem jelent problémát. „Bárcsak ránk törnénk az ajtót” – fogalmazott a felügyelet nélkül maradó gyerekeik miatti tiltakozás hiányáról a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyéten polgármestere, Kecső Imre. Elmondta, hogy sajnos Kesznyétenen csak minden kilencedik, tízedik gyerek szülei dolgoznak, a többiek állástalanok, így otthon vannak napközben. Girincsen a polgármester, Baráth László szerint hasonló okból nem volt igény arra, hogy felügyeletet biztosítsanak a szénszünet alatt a gyerekeknek. Zalakomáron a gyerekek 95 százaléka olyan családban él, ahol a szülők munkanélküliek, mondta Varga Miklós polgármester.

Pluszpénz nincs, csak hiánylefaragás

Kesznyétenen szerdán zárt be az óvoda és az iskola, és a tervek szerint jövő szerdáig tart majd a szünet. Kecső Imre szerint néhány százezer forintos megtakarításra számítanak ezzel. Egy minimális, szinten tartó fűtésre ilyenkor is szükség van, hogy a létesítmények szét ne fagyjanak. Az iskolai fűtés költsége, amikor jó idő van, havi egymillió forint, nagy hidegben ez másfél millióra is felment már. „Elég nagy gyakorlatunk van” – mondta a polgármester a szénszünetekről. Kesznyétenen tavaly is bezártak egy időre az oktatási intézmények. A polgármester egyébként fontos előrelépésnek tartja, hogy most már van arra lehetőség, hogy tartozás miatt ne lehessen kikapcsolni a gázszolgáltatást. Ezzel a lehetőséggel ők is éltek már, ugyanakkor a tartozás csak gyűlik. A szénszünettel megspórolt százezrekből sem lesz pluszpénz. "Bőven mínuszosak vagyunk, csak kisebb lesz a hiány" – tette hozzá. Mivel a kesznyéteni szünet a tervek szerint csak öt tanítási napon át tart, itt - hacsak hosszabbításra nem lesz szükség - nem kell pótolni az elmaradt órákat, mert ez az öt nap még belefér az intézmények tanítás nélküli keretébe.

Fotó: Balázs Attila

A szintén borsodi Girincsen most van először szénszünet. Még tavaly döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy amennyiben az időjárás nagyon hidegre fordul, akkor az óvodát és iskolát arra az időszakra bezárják. "Az önkormányzat elég nehéz anyagi körülmények között van, és ezáltal valamennyi pénzt meg tudunk spórolni" – mondta Baráth László polgármester. A 180 iskolás és 50 óvodás gyerek február 1-től maradt otthon, és az intézmények a tervek szerint február 13-án nyitnak ki újra. A szénszünettől remélt egy-kétszázezer forintos megtakarítás Girincsen is az önkormányzat hiányának csökkentésére fog elmenni. A polgármester felidézte, hogy tavaly a szolgáltató egyszer már kikapcsolta tartozás miatt a gázszolgáltatást, de akkor már nem volt fűtési szezon, így emiatt akkor nem kellett bezárni az iskolát.

A gyerekek étkeztetését Girincsen megoldják a szénszünet alatt is, vásárolnak élelmiszert, és azt a helyi kormányhivatalban ehetik meg a gyerekek. Úgy tervezik, hogy az elmaradt órákat tavasszal szombatonként és a tavaszi szünet megrövidítésével fogják pótolni. A polgármester kedvezően fogadta a felvetést, hogy nem lenne-e jobb inkább hosszabb napokat tartani. Azt mondta: minden lehetőséget meg fognak nézni, és örülnek, hogy vannak ötletek. A pótlás mikéntjének a kidolgozása az iskolaigazgató kompetenciája.

Úgyis sokan hiányoztak volna

Girincshez hasonlóan mostanáig Zalakomárban sem volt még szénszünet. Varga Miklós polgármester szerint a szünetet most főként azért rendelték el, mert a gyerekek nagy része beteg. 166 gyerek jár a helyi óvodába, hétfőn 30 százalékuk hiányzott betegség miatt, kedden már 42, szerdán 50 százalék. Hasonlóan nőtt a hiányzók aránya az iskolában is, ahol a 260 gyereknek hétfőn 15, szerdán már 25 százaléka volt beteg. A polgármester szerint a beteg gyerekek a következő napokban várhatóan még többen lesznek, és - ha átmenetileg nem zárnák be az intézményeket - ugyanúgy teljes kapacitást kéne biztosítani a fűtésben, mintha minden gyerek ott lenne. Varga Miklós felidézte, hogy novemberben, amikor a mostanihoz képest enyhe idő, csupán mínusz egy-két fokos hideg volt, 1,3 millió forintba került az iskola egyhavi fűtése.

Fotó: Komka Péter

A zalakomári iskola és óvoda február 3-tól 13-ig tart zárva. A tanórák pótlásáról az igazgató dönt majd, de a polgármester magától említette lehetséges megoldásként a szombati tanítási napok mellett, hogy tavasszal hosszabbított napok lehetnének.

Nem tudni, hány helyen van szénszünet

Az MSZOE közleményében az állt, hogy közérdekű adatigénylés formájában megkérdezték Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert, hogy hány jegyzői, főjegyzői bejelentés érkezett hozzá rendkívüli óvodai, iskolai szünet ügyében, és "mit tud tenni a Nefmi a fűtési költségek megtakarítása miatt, indokolatlanul hazaküldött gyermekek, tanulók védelme érdekében". A minisztérium sajtóosztályát csütörtök délelőtt az Index is megkereste az érintett önkormányzatok, iskolák számára vonatkozó kérdéssel, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a minisztérium álláspontja a jelenlegi időjárási helyzetben elrendelt szénszünetekkel kapcsolatban, javasolnák-e ezt a lépést az önkormányzatok számára, vagy sem. A minisztérium sajtóosztálya később a hideggel kapcsolatos ügyeket egységesen kezelő Miniszterelnökséghez irányított minket kérdéseinkkel, de egyelőre nem kaptunk választ.