Vádat emeltek Tétényi Éva segítői ellen

2012.02.03. 13:59
Számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény vétsége miatt vádat emelt a tatabányai ügyészség az esztergomi polgármester sajtófelelőse és segítői ellen – erősítette meg a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a Fidesz esztergomi szervezetének közleményét.

"A polgármester asszony önkéntesei még 2011 márciusában bezárkóztak a volt alpolgármesteri irodába (...) két, arra nem jogosult személy a hivatal informatikai rendszerében kutatott" – írta közleményében a szervezet, ismertetve, hogy az ügyben a jegyző tett feljelentést. A Fidesz közleménye név szerint említi Váczy-Hübschl István sajtófelelőst.

A párt esztergomi szervezete azt írta, hogy "a vádlottak vélhetően törvényt sértve jutottak be az Esztergomi Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerébe, hozzáférve akár az esztergomi polgárok adataihoz is".

Miskolczi Ivett, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóreferense elmondta, a vádemelés alapja a jogosulatlan belépés az informatikai rendszerbe. A cselekménnyel kapcsolatban károkozást a vádirat nem említ – tette hozzá.

Az egyik vádlottól megszerzett vádirat megállapítja, hogy két vádlott a harmadik vádlott által biztosított kulccsal bejutott az épületbe és az átadott jelszóval a polgármesteri hivatal "számítástechnikai rendszerébe az annak védelmét szolgáló intézkedés kijátszásával jogosulatlanul beléptek, és azt használták".

Váczy-Hübschl István, aki társadalmi munkában látja el a sajtófelelősi tisztséget, azt mondta, az ártatlanság vélelme az ítélethozatalig mindenkit megillet, folyamatban lévő ügyben csak egy nyilvános tárgyaláson tisztázódhat a helyzet, ezért márciusban várja sajtó képviselőit is az első tárgyalásra.