Vasárnap a hófúvások napja lesz

2012.02.04. 18:50

Szombat este az ország nyugati szélének kivételével egész Magyarországon esett a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a havazás sok helyen folytatódik éjszaka is, vasárnap délelőttig, kora délutánig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30 centimétert. A legtöbb hó délen és délkeleten esik, akár 40-50 centiméter. Északnyugaton viszont csak kisebb, 10 centis hólepel valószínű.

Északkeleten, főként Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti és délkeleti felén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Hajdú-Bihar megye északi felén erős, akár 60-80 kilométer per órás, északkeleti szél okoz majd hófúvásokat, ami helyenként magas hótorlaszokat emelhet. Szintén hófúvások lehetnek délnyugaton, főként Somogy megyében. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések 60-75 kilométer per óra körül várhatók.

Az Időkép előrejelzése szerint is éjszaka még sokfelé várható kiadós havazás, ami vasárnap fokozatosan mindenütt megszűnik. Főleg a dunántúli és az északkeleti megyékben folytatódik a havazás, hószállingózás. Napközben már sok helyen felszakadozik a felhőzet és csak elszórtan számíthatunk kisebb havazásra, hószállingózásra. Élénk, eleinte többfelé erős lesz a szél, a szolgálat szerint is Nyugat-Dunántúlon és keleten lehet főleg hófúvásra számítani.

Folytatódnak az erős fagyok is. Az Időkép szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 15 Celsius-fok között lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap mínusz 6 és mínusz 11 Celsius-fok között valószínű.