Hóban, fagyban indul az éhségmenet

2012.02.05. 10:19 Módosítva: 2012.02.05. 16:35
Hétfőn reggel Munkát, kenyeret!-jelszóval indul Borsodból az éhségmenet, amelyet civilek és borsodi polgármesterek kezdeményeztek. A tiltakozók Budapesten, az Országház előtt szeretnék szembesíteni a kormányt a borsodiak egyre nehezebb helyzetével. Az akciót az MSZP is támogatja.

Hétfőn reggel gyalog indul el az a várhatóan több tucatnyi tiltakozó Miskolcról Budapestre, akik a borsodiak kilátástalan helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet.

Az akciót Tóth Imre Miklós, egykori diósgyőri olvasztár indította, azt követően, hogy egy barátja öngyilkos lett, miután munkanélküliként nem tudta fizetni a hitelét és mindenét elvesztette - írja a hvg.hu. Az éhségmenethez csatlakozott három borsodi polgármester is, Füzesséri József Szikszó, Vécsi István Ricse és Takács László, Alsógagy első embere. Takács László szerint "meg kell előzni a nagyobb tragédiát addig, amíg nem késő. Ne öljék meg újabb adókkal az embereket és a vállalkozókat, mert Abaújban már így is van olyan település, ahol minden munkaképes ember segélyezett. Ez pedig nem vezet sehová".

Az MSZP szerint a térségben már nagyon feszült a helyzet a munkanélküliség és az alacsony jövedelműeket érintő intézkedések miatt. Gúr Nándor, az MSZP Borsod megyei elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken elmondta, a tiltakozók elkeseredettségükben folyamodtak ehhez a módszerhez, hogy hóban és mínusz 20 fokban, gyalog indulnak fel a Parlament elé, hogy elmondják problémáikat azoknak a képviselőiknek, akiket ők megválasztottak. Mint mondta, ebben az országban ma négymillió ember él a létminimum alatt, napi gondokat okoz a párszáz lelkes települések polgármestereinek, hogy valahogyan segítsenek a tűzifáért, gyógyszerért könyörgő lakóknak.

A 3-as számú főúton gyaloglóknak az akció támogatói pihenőhelyeket, orvosi ellátást és étkezési lehetőségeket biztosítanak. Az út várhatóan nyolc napig tart majd, a tervek szerint a tavaszi ülésszak első napjára érkeznek meg Budapestre.

"Pártpolitikai célokra használja a lejáratódott MSZP"

A Fidesz miskolci szervezetének elnöke, Sebestyén Lászlószerint borsodi szocialisták szponzorálják az éhségmenetet, mint mondta, a Fidesz sajnálja, hogy a menetben résztvevő, valóban nehéz sorsú embereket pártpolitikai célokra használja fel a lejáratódott MSZP.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: "Gúr Nándornak, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökének a Gyurcsány és Bajnai kormányok idején egy egész céghálózat állt a rendelkezésére, hogy a megyébe érkező, foglalkoztatást segítő közpénzek felhasználása ellenőrizhetetlen legyen, akkor bezzeg nem segített éhségmenetet szervezni a Parlament elé".

Előzőleg Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke budapesti  sajtótájékoztatóján azt mondta: támogatják azokat, akik a szélsőséges időjárás ellenére gyalog indulnak a fővárosba Miskolcról.