Még sose volt ilyen hideg a meleg

2012.02.05. 18:33
Vasárnap reggelre elállt a havazás az egész országban, és egyelőre nem is okozott komolyabb fennakadásokat a déli és keleti országrészt elfedő 20-30 centi hó. Hétfő hajnalban újabb nagy havazás kezdődhet, és egész héten marad a fagy.

Vasárnap reggel véget ért a havazás az országban, utolsóként a déli és keleti megyékben állt el. Nagyobb fennakadásokat a hófúvások sem okoztak, hajnalban már csak a borsodi Girincs volt elzárva, de reggelre az is felszabadult. Budapesten hómunkásokat kerestek, a délelőtti nyolc órás műszakért nettó 3350 forintot fizettek, de a felhívást csak reggel fél hatkor adták ki. Az FKF adatai szerint 13-17 centis hó fedte a fővárost.

A hideg és a szén-monoxid is ölt

Az ország nyugati része jobban járt - ez persze nézőpont kérdése -, ott egy centi hó sem esett. Azokon az országrészeken viszont, ahol igen, háromszáz riasztás érkezett a katasztrófavédelemhez, 190 esetben műszaki mentést kértek a bajba jutottak, 80 esetben a hóban rekedt járműveket kellett kiszabadítani, összesen 110 embert mentettek meg. A balesetekben ötvenen sérültek meg, hárman pedig halálra fagytak. A rendőrök 150-nél is több hajléktalant mentettek meg a kihűléstől. Egy debreceni hajléktalan viszont akkor vesztette életét, amikor a melegedéshez rakott tűz átterjedt a holmijaira.

02
Fotó: Huszti István

Áldozatot követelt a szén-monoxid is, Dévaványán ketten szenvedtek mérgezést, egyikük meg is halt. A nagy hidegben a nem megfelelően karbantartott kéményekből visszaáramolhat a lakásba a szén-monoxid, és a színtelen, szagtalan gáz könnyen halálos mérgezést okozhat. Budaörsön szerencsésre senki sem vesztette életét, pedig öten is mérgezést szenvedtek.

Bár délelőtt még voltak fennakadások a közlekedésben az ország keleti részén. A vonatok mindenhova eljutottak, de megnövekedett a menetidejük. A Duna és a Tisza még hajózható, de a kezdődő jégzajlás miatt már készenlétbe helyezték a jégtörőhajókat.

01
Fotó: Huszti István

Évszázados rekordok dőltek

A hétvégén félévszázados rekordok dőltek meg. Soha ennyire nem volt még alacsony a legmelegebb hőmérséklet az országban. Az eddigi legalacsonyabb maximumhőmérsékletet 1950-ben mérték Nyíregyházán, akkor -12,5 fokot. Most megint Nyíregyháza volt az ország legmelegebb pontja február 4-én, az ott mért 13,2 foknál mindenhol hidegebb volt az országban. Vasárnap is Nyíregyháza volt a legmelegebb hely -11,3 fokkal, megdöntve az 1956-ban, Orosházán mért -9,6 fokot.

A kemény, téli idő a jövő héten is folytatódik. Bár vasárnap jellemzően már sehol se havazott, az éjjel és hajnalban az ország déli részén újra havazhat, délen akár 20-30 centi friss hó is hullhat az eddig lehullott 20-30 centire. Vasban és Zalában viharos szél várható, ez hófúvásokat okozhat. Folytqatódik a nagy hideg is, hétfőn hajnalban -20 fok is lehet, napközben pedig legfeljebb -7 fok várható. Kedden napközben lehetnek olyan részek, ahol fagypont közelébe enyhül az idő, de az előrejelzés szerint szerdától újra tartósan -3 fok alatt lesz a hőmérséklet.

A részletes előrejelzést itt olvashatja>>