A TEK is készül Orbán évértékelőjére

2012.02.06. 13:04

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután három órakor tartja szokásos, tizennegyedik évértékelő beszédét a Millenárison a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A Terrorelhárítási Központ (TEK) is készül az eseményre egy úgynevezett személy-és létesítménybiztosítási intézkedéssel. Hajdu János dandártábornok, főigazgató arról rendelkezett, hogy  február 7-én nulla órától „a szükséges ideig”, de legkésőbb éjfélig zárják le a II. kerület egy részét, a Marczibányi teret, a Kis Rókus utcát és a Fény utcát. A TEK honlapján olvasható intézkedés a lezárás szót használja, de ez a gyakorlatban nem szokott tényleges lezárást jelenteni, hanem csak készültségről, megelőző intézkedésről lehet szó.

"A fenti időszakban a Millenáris Park területén és épületeiben védett személyek részvételével megtartott nagy létszámű, nagy gépjárműmozgással járó program kerül megrendezésésre.
Figyelemmel arra, hogy a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása a Rendőrség kiemelt feladata, a rendelkező részben foglalt intézkedés meghozatala indokolt" – áll az intézkedés indoklásában.

Az indoklás arra is kitér, hogy "az elrendelt területlezárás pontosan meghatározza a lezárt területet, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll".