Fukuyama nem érti, hogy Orbánék nem értik

2012.02.07. 00:26
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár válaszát látva Francis Fukuyama újabb posztban próbálja világossá tenni, hogy nem a magyar alkotmányban foglalt garanciák hiányát bírálta, mert garanciák valóban vannak az alkotmányban. A problémát az ellenzéket és a kritikákat figyelmen kívül hagyó erőkormányzás jelenti.

Blogjában válaszolt Kovács Zoltán válaszára Francis Fukuyama, a világhírű amerikai filozófus. Az írásban először is elnézést kér azokért az apróbb ténybeli tévesztésekért, amiket - mint írta, szerkesztetlen blogposztjában - elkövetett, például azért, hogy a Fideszt következetesen Fidezsnek írta, vagy hogy a bírói nyugdíjkorhatárnál alkotmánybírókról beszélt.

Mindenesetre úgy érzi, hogy a bejegyzése alatt, a kommentekben kialakult, civilizálatlan vita a magyar kommentelők között és a tény, hogy a kormány egyik államtitkára válaszolt, önmagában jelzi, hogy alapállításában, miszerint Magyarországgal valami nagyon nincs rendben, igaza volt.

Nem a garanciákkal, a móddal van a baj

Kovács válaszára részletesen is kitérve megjegyzi, hogy maga is azt írta, az alkotmánnyal papíron nincs semmi baj. "Mint az eredeti posztban is írtam, a brit Westminster-rendszer nagyobb hatalmat ad a miniszterelnöknek és a kormánytöbbségnek, mint a magyar alaptörvény. A baj, mint mondtam, nem a hatalom formális leosztásával, hanem a hatalom gyakorlásával van" - írja.

Így például azzal, hogy a kormány lényegesen gyengíti a bíróságok függetlenségét az Országos Bírói Hivatal parlament, ezáltal egy párt alá rendelésével. "Az pedig, hogy a volt miniszterelnök ellen a gazdaság félrekezelése miatt emelnének vádat inkább Janukovics Ukrajnájához méltó, mintsem Magyarországhoz" - írja.

"Az Orbán-kormány több intézkedése is arra utal, hogy nem igazán érti az egészséges, liberális demokrácia alapelveit" - írja. Erre példa szerinte, hogy a kétharmados többség nem csak új alkotmányt, de számos sarkalatos törvényt is elfogadott, köztük a Nemzeti Bank függetlenségét sértőt, a Költségvetési Tanácsot vagy az ombudsmani hivatalt meggyengítőt. De bírálta a kormányt az egészségbiztosítási felügyelet felszámolása miatt is.

Tekintettel lenni a másik iránt

Fukuyama szerint ezeket a lépéseket hosszas társadalmi vita után akár még meg is lehetett volna lépni, de a kormány inkább sietve, a kétharmados fölényét kihasználva hozta meg a törvényeket. Ráadásul a saját elképzeléseik szerint, vita nélkül átalakított rendszert a jövőben nagyon nehéz lesz lebontani, mert ahhoz újra kétharmados többségre lenne szükség.

"A liberális demokrácia nem csak a többség uralmáról, hanem a kisebbség tiszteletéről is szól, és arról, hogy a társadalom képes megvitatni a kérdéseket" - írja.

Az új bejegyzésben Hugo Chávezhez méltó cselekedetnek nevezi "egy ellenzéki rádióadó" - nyilván a Klubrádió - frekvenciájának elvételét.

Vitatott posztjának címében azt a kérdést tette fel, "számítanak-e az intézmények". A bírálatokra válaszul azt mondja, természetesen számítanak, mondandója lényege annyi volt csupán, hogy a politikusok kötetlen viselkedése gyakran lényegesebb maguknál az intézményeknél. Például a Brit rendszerben kevés fék vagy ellensúly van, mégis kiegyensúlyozott, a politikai szereplők nem cselekednek diktatórikusan. Ezzel szemben Magyarországon hiába léteznek papíron ellensúlyok, a kormány hatalmával visszaélve kormányoz. "A magánnyugdíjpénzek elkobzása legális lehet ugyan, de nem bölcs" - írja példaként.