Anomáliák a Moldvai Csángómagyarok Szövetségében

2012.02.08. 16:48

Komoly anomáliákra derült fény a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) gazdálkodásában, az átvilágítás során - mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A szövetség által bonyolított oktatási program ugyanakkor mindenképpen folytatódik, április végéig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége közreműködésével.

Az átvilágítás során találtak olyan élelmiszer számlát, amit a szervezet a kormány és a másik támogató, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) felé egyaránt elszámolt, és az üzemanyag-elszámolás is irreális számokat feltételez.

2008-2010 között közel 19 millió forintot számoltak el üzemanyagra, és mint a helyettes államtitkár példaként említette, 2010 áprilisában négy autóra összesen 803 ezer forintot, ami azt jelentené, hogy egy hónapon át a vasárnapok kivételével minden nap, minden autónak 380 kilométert kellett volna megtennie.

A könyvelési káoszra jellemző, hogy ugyanakkor azt a négy hónapos vizsgálat sem tudta megállapítani, hogy létezik-e az a 35-40 milliós adósság, amit a szervezet korábban támogatást kérve jelzett.

Répás Zsuzsanna elmondta még: ilyen anomáliára semmilyen más határon túli elszámolásnál nem bukkantak.

A moldvai oktatási programot még az első Orbán-kormány indította el 2000-ben, és azt eddig kizárólagosan a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége bonyolította. E célra évente mintegy 150 millió forintot fordítanak, ennek mintegy felét 70 millió forintot biztosítja a kormány, a másik felét a keresztszülői programon keresztül A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) adja.

A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség a hozzá érkezett adományokból hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul továbbtanuló diákok számára pedig bentlakási lehetőséget hozott létre Csíkszeredában.

Az MCSMSZ  vezetősége január 30-án tette közzé: a magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt testületileg lemondanak. A szövetség tizenkét vezető beosztású tisztségviselője által jegyzett dokumentum szerint 2012. január elsejével lejárt a csángószövetség szerződése a Bethlen Gábor Alappal, és újabb szerződés hiányában a szövetség idei működése teljesen ellehetetlenült.