Visszamehet az Index a parlamentbe

2012.02.08. 15:40
Az Országgyűlés sajtófőnöke sok sikert kíván az Index munkatársainak a felelősségteljes munkához.

„Tájékoztatom, hogy Országgyűlés elnöke döntése értelmében az Index internetes hírportál parlamenti tudósítói 2012. február 13-tól, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első plenáris ülésnapjától kezdődően ismét részt vehetnek az Országgyűlés nyilvános eseményein, tudósíthatnak a plenáris és bizottsági ülésekről"  – közölte szerdán a szerkesztőséggel  Altorjai Anita, a parlament sajtófőnöke.

„Egyúttal ismételten felhívom az Index parlamenti tudósítóinak figyelmét arra,hogy az Országházban tartózkodó újságírók kötelesek betartani az Országgyűlés Házszabálya, valamint az Országgyűlés elnökének nyilvánossággal kapcsolatos rendelkezéseit. Az Országházban tartózkodó újságírók kötelesek tiszteletben tartani a parlament rendjét: magatartásukkal, megjelenésükkel nem sérthetik a parlament méltóságát" – írta levelében a sajtófőnök, aki egyúttal sok sikert kívánt a „felelősségteljes munkához".

Boldog karácsonyt, magyar demokrácia!

Az Index tudósítóit a házvezetés tavaly december végén tiltotta ki a parlamentből, azzal, hogy „2011. december 21-től  az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat.”

Az indoklás szerint az Index parlamenti tudósítói „többszöri figyelmeztetés ellenére is sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit”; illetve a „december 20-án megjelent » Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!« című videó készítői azonban már nem csak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is.”

A kitiltó levélben említett „megfelelő garanciák" később nem kerültek szóba a szerkesztőség és a házvezetés között. Az Index január közepén ugyanakkor levélben fordult Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, amelyben elnézést kért azért, hogy tudósítói megszegték a szabályokat. A szerkesztőség kifejtette, hogy a kérdéses videót nem rossz szándékból készítette, és azt is jelezte, hogy a szabályozás néhány ponton nem egészen tiszta, ezért adódhattak sorozatban konfliktusok a sajtó és az Országgyűlés vezetése között.

A kitiltás óta elmúlt időszakban az Index többször is kívülről, külső forrásokra hagyatkozva készítette parlamenti tudósításait, Vak Pali néven.

Január végén a szerkesztőség „Éségsztrájk" néven elhíresült éhségsztrájk keretében tiltakozott a kitiltás ellen.

Altorjai keddi levele nem tér ki arra, mennyiben járult hozzá az éhségsztrájk ahhoz, hogy a házvezetés megváltoztatta döntését, és visszaengedte az Index tudósítóit a parlamentbe.