Schmitt Pál ügyét is megrágja Egerben a Fidesz

2012.02.08. 08:22 Módosítva: 2012.02.08. 21:36
Kompromisszumkereső kormányzati stílusra való áttérés, ha Schmitt Pált megfosztják a doktorijától, akkor mi legyen a forgatókönyv – többek között ezek a témák is szóba kerülnek a Fidesz szerdán kezdődő háromnapos egri frakcióülésén. A kihelyezett frakcióüléssel a Fidesz a tavaszi parlamenti szezonra készül.

A Fidesz és a KDNP szerdán kezdődő, háromnapos egri frakcióülésének egyik fontos témája lesz, hogy milyen stílusbeli változások várhatóak a kormányzati politikában, mondta az Indexnek több kormánypárti parlamenti képviselő.

A képviselők ezt arra alapozták, hogy Orbán Viktor kormányfő az elmúlt hetekben a korábbaiktól eltérően jóval békülékenyebb hangot ütött meg. Keddi évértékelő beszédében többek között úgy fogalmzott, hogy "törekedni kell az együttműködésre". Január 8-án pedig az MTI-nek azt mondta, hogy "most a konszolidációs időszak jön". Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig hétfőn arról beszélt, hogy a következő két év a kormányzásban a hibák kijavításának ideje lesz.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyilatkozik a sajtó munkatársainak a hajdúszoboszlói Béke Hotel előtt, a tavaly szeptemberben tartott kihelyezett Fidesz-KDNP frakciógyűlésen.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyilatkozik a sajtó munkatársainak a hajdúszoboszlói Béke Hotel előtt, a tavaly szeptemberben tartott kihelyezett Fidesz-KDNP frakciógyűlésen.
Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez azért fordulat a kormányzati politikában, mert Orbán még tavaly év végén is arról beszélt, hogy a különböző vitáktól nem kell megriadni, hanem a kormánynak meg kell védenie a saját álláspontját. Orbán decemberben erre hivatkozva utasította el, hogy EU kérésének megfelelően változtassanak több törvényen, januárra azonban ez megváltozott.

Változhat a stílus

A kormánypártok hagyományosan kihelyezett vidéki frakcióüléssel indítják el a parlamenti szezont. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 13-án hétfőn kezdődik. A szezonindító frakcióülés jelentősége, hogy szóba kerülnek a következő hónapok fontosabb döntései, belső vitái, illetve a képviselők kérdésekkel fordulhatnak Orbánhoz.

Az egyik kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta: arra számít, hogy szóba kerül a másfajta politizálás, a stílusbeli fordulat szükségessége. Példaként említette, hogy a törvényjavaslatokat túl későn nyújtják be a kormánypártok, az utolsó pillanatban pedig többször is teljesen átírják az egyes törvényjavaslatokat. A fideszes forrás szerint nem lenne szerencsés ha a jövőben is hasonló megoldásokat alkalmazna a Fidesz, szerinte a kompromisszumkereséssel több eredményt lehetne elérni. Hozzátette: reméli, hogy erről többen is így gondolkodnak a frakcióban.

Egy másik kormánypárti forrás arról beszélt, hogy a konszenzusosabb politikára való törekvés valószínűleg szóba kerül az egri frakcióülésen. Ezt azzal magyarázta, hogy a kétharmados törvények elfogadásán túl van a kormány, ráadásul az IMF-fel és az EU-val folytatott hiteltárgyalások miatt is ebbe az irányba mozdulhat el a kormány.

Schmitt ügye is téma lesz

Több képviselő szerint téma lesz Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumgyanús ügye is. Az egyik képviselő szerint annak ellenére beszélni fognak az ügyről, hogy az nem szerepel a hivatalos programpontok között.

Szerinte a képviselők kérdései arra vonatkoznak majd, hogy mi fog történni, ha Schmittet az egyetemi vizsgálat után megfosztják a doktori címétől, aminek a képviselő szerint meglehetősen nagy a valószínűsége. A politikus szerint ez azért fontos kérdés, mert a Fideszben eddig az volt a szokás, hogy aki balhéba keveredett, az lemondott a posztjáról. Schmittet pedig a kormánypártok jelölték köztársasági elnöknek.

A Fidesz cáfol

A Fidesz-frakció sajtóosztálya szerda este az MTI megkeresésére határozottan cáfolta, hogy a kihelyezett frakcióülésen napirendre kerülne a köztársasági elnök állítólagos plágiumügye. Úgy reagáltak: "a nevük elhallgatását kérő informátorokra való hivatkozást a frakció sajtóosztálya álságosnak és hitelt nem érdemlőnek tartja". Az  állítólagos plágiumügy kivizsgálására már létrejött egy szakértőkből álló bizottság. A frakció véleménye szerint ugyanis egy tudományos munkát nem politikusoknak, hanem a témában jártas szakértőknek kell minősíteni - tették hozzá.

Bármi szóba jöhet

A képviselők úgy írták le a kihelyezett frakcióülést, hogy az jóval kötetlenebb, mint a kormánypártok szokásos hétfői frakcióülései, szinte bármilyen, kormányzaton belüli konfliktus szóba kerülhet. Erre utal az is, hogy a képviselőknek kiküldött meghívókban nem szerepelnek konkrét programpontok, csupán az van feltüntetve többször is, hogy "zárt frakcióülés, kérdések és vita".

A legérdekesebbnek a szerda este ígérkezik, amikor Orbán Viktor is felszólal, helyzetértékelő beszéde után pedig a képviselők hagyományosan kérdéseket tehetnek fel a kormányfőnek. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének köszöntője után, Orbán várhatóan 19 óra után fog beszélni. A képviselőknek küldött meghívó pedig külön kiemeli, hogy Orbánnak előzetesen írásban elküldött, illetve a helyszínen szóbeli kérdéseket is fel lehet tenni.

Tavaly szeptemberben Hajdúszoboszlón tartottak háromnapos ülést. Lázár János frakcióvezető az ülés után ismertette a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről szóló javaslatot. De a frakcióvezető az ülés szünetében közölte a Fidesz egyfordulós, vegyes választási rendszerről szóló javaslatának részleteit is. Bár a képviselők nyilvánosan nem beszéltek róla, a hajdúszoboszlói ülésen szóba kerültek a fideszes kerületi polgármesterek és Tarlós István főpolgármester közti konfliktusok is.