Szezonkezdetre gyúrnak a parlamenti frakciók

2012.02.08. 06:43
Többnapos frakcióülésekkel készülnek a parlamenti idénykezdetre a pártok. A Fidesz és a KDNP háromnapos tanácskozásának nyitónapján, szerda este Orbán zárt körben is évet értékel és megszabja a feladatokat. Tavasszal csak a kormány 43 törvénnyel, köztük több sarkalatossal áll a parlament elé, képviselői indítványra is tárgyalnak majd sarkalatos törvényt, például a pártfinanszírozás szabályairól.

Többnapos frakcióülésekkel készülnek a parlament jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakára a parlamenti pártok. A februártól júliusig tartó időszakban a kormány 43 törvényt készül beterjeszteni, köztük például az új Büntető- és Polgári törvénykönyvet, a választás részletszabályairól szóló választási eljárási törvényt, vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok működését újraszabályozó törvényt.

Orbán este újra értékel

A kormánypártok szerdától péntekig tartják háromnapos frakciótanácskozásukat Egerben. Az ülés szerdán Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetők köszöntőjével kezdődik, majd Orbán Viktor tájékoztatja kétharmados többségét az elmúlt időszak történéseiről és a jövő feladatairól. Csütörtökön vitathatják meg a tavaszi ülésszakon napirendre kerülő törvényjavaslatokat, pénteken pedig szakpolitikai kérdésekről tanácskoznak.

Az MSZP pénteken Budapesten tartja szezonnyitó frakcióülését. A részvétel alól felmentést kaptak azok a szocialista képviselők, akik részt vesznek a Miskolcról a fővárosba tartó, polgármesterek és civilek által kezdeményezett Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó meneten. A szocialisták több törvényjavaslattal készülnek a tavaszi ülésszak nyitányára.

A Jobbik évadnyitó kétnapos frakcióülését csütörtökön és pénteken tartja Budapesten a Képviselői Irodaházban. Tavasszal elsősorban a szegénység csökkentésére és az emberek megélhetésének javítására koncentrálnának.

Az LMP pénteken és a jövő héten is frakcióülést tart. Jávor Benedek frakcióvezető szerint továbbra is nyomás alatt akarják tartani a kormányt, hogy vonja vissza a demokratikus intézményrendszert leépítő intézkedéseit.

Száznál is több törvényt tárgyalhatnak

A parlament már februárban tárgyalja az utolsó téli ülésnapon elfogadott egyházügyi törvény módosítását, 32 felekezet kaphat egyházi státust. Ebben a hónapban tárgyalják a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összefüggő módosításokat is, és az EU kötelességszegési eljárásában érintett törvények módosításáról is még februárban kell dönteni.

Március legfőbb témája az új népszavazási törvény lesz, ebben rendezni kell, hogy kik vehetnek egyáltalán részt a népszavazáson. Az új alkotmány szerint mindenki, aki az országgyűlési képviselők választásán választó, azaz a határon túliak is.

Áprilisban az új büntetőtörvénykönyvet tárgyalják, májusban terjesztheti a parlament elé a kormány a választási eljárási törvényt. A választási rendszer javát már a választójogi törvénnyel átszabták, de fontos részletkérdéseket kell még rendezni. Az új szabályozás alapján a határon túliak és a kisebbségi szavazók részvétele is előzetes regisztrációhoz kötött, ami egyben felveti, hogy akár a magyarországi lakhellyel rendelkező, nem kisebbségi szavazóknak is regisztrálniuk kelljen, szemben az eddig a népességnyilvántartás alapján automatikusan és központilag összerakott névjegyzékkel.

Júniusban az új Polgári törvénykönyvet is elfogadhatja a parlament. A kormány 43 törvényjavaslatán kívül még hatvan egyéb indítvány is a parlament elött van. Így például az országgyűlés működését és a pártok finanszírozását is újraszabályozhatják, az ezekről szóló törvényeket egyéni képviselői indítványként nyújtják majd be.