Királyszentistván nem akar krematóriumot

2012.02.09. 06:32

Királyszentistván tiltakozása ellenére épül a település közelében a krematórium, pedig az ügy a parlamentet is megjárta. Kőszegi Ilona, a falu független polgármestere szerint egy éve harcolnak a krematórium ellen, amióta megkapták az értesítést a tervezett beruházásról.

A királyszentistvániak szerint a hullaégető túl közel épül a faluhoz. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, a tiltakozást az ötszáz lakos kilencven százaléka írta alá.

Az akkori építési szabályok szerint a falunak nem volt lehetősége megakadályozni a beruházást. Az építési engedélyt megfellebbezték ugyan, de kérvényüket a kormányhivatal elutasította, az engedély tavaly ősszel jogerőre emelkedett.

Hiába kezdeményezték az építési törvény módosítását is, amelyben megtiltották volna, hogy lakott övezettől ezer méteren belül krematórium épülhessen. A királyszentistváni krematórium kétszáz méterre épülne az első lakóháztól, száz méterre a játszótértől.

A törvénymódosítást az országgyűlésnek Pál Béla szocialista képviselő adta be, de arról állítólag egyeztett Szedlák Attila és Navracsics Tibor fideszes képviselőkkel is, akik a támogatásáról biztosították. Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága 2011. december 14-én tűzte napirendre a törvénymódosító javaslatot. A Belügyminisztérium képviseletében jelenlévő Szaló Péter államtitkár azonban nem támogatta a törvény módosítását, így a bizottság kormánypárti tagjai végül tartózkodtak és nem támogatták a javaslatot.