Nem lehet majd hajózni a Dunán

2012.02.09. 17:06 Módosítva: 2012.02.09. 17:56

A kialakult jégviszonyok miatt hajózási zárlatot rendelt el a Duna magyarországi szakaszán csütörtök este tíz órától a Nemzeti Közlekedési Hatóság, mondta Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője.

A korlátozás a jégtörő hajókat természetesen nem érinti, azok a hajók pedig, amelyek még úton vannak, a korlátozás életbelépése után kötelesek a legközelebbi téli kikötőbe vonulni. Mint mondta, a Duna Ausztriában teljesen befagyott, a horvát-szerb határon, valamint Szlovákiában is bejelentették a hajózási korlátozásokat.

Láng István szerint a hatóság valószínűleg azért döntött a korlátozás bevezetéséről, mert a zajlás elsodorhatja, tönkreteheti az úszó világítójeleket, ezért a vízügyi szolgálat valamennyit kivette a folyóból. Jelenleg csak a parti és a hidakra szerelt hajózási jelek tudják az utat mutatni. Mint mondta, a jeges árvizek elleni védekezést befolyásolhatja a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén lehulló hó mennyisége, amely kicsit több az átlagosnál. Az előrejelzések szerint még egy hétig biztosan faggyal számolnak.

A figyelőszolgálat elsődlegesen most arra terjed ki, hogy a jégtorlaszok megalakulását megelőzzék. A Dunán a jégzajlás 60-70 százalékos. A Tiszán viszonylag nyugodt a helyzet, hiszen a folyón a jég beállt, a jégpáncél alatt különösebb akadály nélkül elfolyik a víz. A jégtorlaszok úgynevezett jégdugókká alakulhatnak, amelyek jeges árvizeket okozhatnak.

A zajló jeget az alsó Duna-szakaszon figyelik, és ott alakítanak ki olyan hajóflottát, amely alkalmas a helyzet kezelésére. A jégtorlaszok kialakulására bevetési tervek készülnek, és szükség esetén akár robbantással, akár kotrógépek bevetésével kezelik a helyzetet.