Beindulhat az erdélyi diplomaturizmus

2012.02.10. 12:09

Erdélyben találhatják meg az alternatíváját a magyarországi felsőoktatásnak a magyar diákok, írja a kolozsvári Krónika. Magyarországon az államilag finanszírozott keretszám csökkentésével sokan csak szaktól függően félévenként 700-3500 euró közötti tandíjért folytathatnák tanulmányaikat, az erdélyi magyarnyelvű felsőoktatásban 600-1000 euróba kerül egy szemeszter.

A Krónika szerint ugyanakkor az Erdélybe vágyóknak érdemes érdeklődniük a felvételi feltételekről, ugyanis Romániában nem a magyarországi pontrendszer, hanem a középiskolai és az érettségi eredményeik szerint rangsorolják a jelentkezőket. A pontos feltételekről a kinézett kar információi között érdemes tájékozódni.

A kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem magyar szakán hétezer helyi diák mellett kétszáz magyarországi tanul, de számuk évről évre gyarapszik. Az egyetem magyar részlegén jelenleg már 72 alapszakon és 28 mesterszakon lehet magyar nyelven tanulni. Beiratkozáskor elfogadják a magyar éretségi bizonyítványt, a középiskolai osztályzatokat pedig átszámítják a romániai rendszer osztályzataira.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel. Bár minden évben érkeznek anyaországi hallgatók, arányuk elenyésző. Csak néhány magyarországi hallgatója van a Partiumi Keresztény Egyetemnek is, de a vezetőség számít rá, hogy ősszel többen jelentkeznek majd.