Feljelentette az MSZP Gyöngyösi Mártont

2012.02.10. 16:06

A nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő.

Steiner Pál pénteken sajtótájékoztatón elmondta, hogy a feljelentést a legfőbb ügyészségen tették, a vádhatóságnak véleményük szerint hivatalból kellene eljárnia a Jobbik külügyi szóvivője ellen.

A büntető törvénykönyv szerint aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy a kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, az bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az MSZP-s politikus azt is bejelentette, hogy a pártelnökkel közösen a XI. és XXII. kerületi ügyészségen törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett a Jobbik ellen, amiért Gyöngyösi Márton a párt politikusaként a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Az MTI kérdésére Steiner Pál közölte: a törvényességi ellenőrzés során az ügyészség azt vizsgálja, hogy a Jobbik tevékenysége megfelel-e az alaptörvénynek, és ha működését alkotmányellenesnek találja, a folyamat vége a párt feloszlatása lehet. Mint mondta, az MSZP álláspontja, hogy a Jobbik megvalósítja az intézményesített antiszemitizmust, parlamenti rangra emel elfogadhatatlan kijelentéseket.

Steiner Pál bírálta a kormány lagymatagságát, amiért a Külügyminisztérium közleményben határolódott el Gyöngyösi Mártontól, noha - folytatta - a jobbikos képviselő nem politikai véleményt mondott, hanem bűncselekményt követett el.

Az MSZP-s politikus szerint ez és több korábbi hasonló eset bátorítja az antiszemita hangokat. Példaként hozta, hogy az ügyészség nem indított hivatalból eljárást az ugyancsak jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ellen, aki szerinte tavaly novemberben nyílt holokauszttagadást követett el az Országgyűlésben. A jobbikos képviselő akkor a költségvetés részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből fakadó 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség. Gaudi-Nagy Tamás ezután úgy fogalmazott: "Én nem tudok arról, hogy zsidó honfitársainkkal háborúban álltunk volna a második világháborúban, arról sem tudok, hogy Izraellel háborúban álltunk volna, hiszen Izrael akkor nem is létezett."

A jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, továbbra is vállalja a The Jewish Cronicle folyóiratnak tett kijelentéseit, amelyeket szerinte a The Jerusalem Post manipulálva idézett. Kijelentette, hogy fenntartja, hogy Magyarországon és világszerte is virágzik az izraeli etnobiznisz, amely a holokauszt áldozatait használja fel, illetve azt is, hogy a holokauszt magyar áldozatainak számáról vita van.