Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Lázár: Orbán nem beszélt puccskísérletről

2012.02.10. 10:55
A Fidesz frakcióvezetője cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a magyar kormányt és személyét célzó puccskísérletről beszélt volna Orbán Viktor miniszterelnök Egerben. A Fidesz–KDNP frakcióülése közben Szijjártó Péter bejelentette, beterjesztik a parlament elé az EU pénzügyi paktumához történő csatlakozásról szóló javaslatot.

Lázár János az egri háromnapos kihelyezett Fidesz–KDNP frakcióülés utolsó napján tartott tájékoztatóján azt állította, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a miniszterelnök nem beszélt ellene illetve kormánya ellen szerveződő puccskísérletről. A frakcióvezető azt mondta, hogy Orbán Viktor az ország sorsával foglalkozott beszédében.

A tanácskozás egyik kiemelt témájával, a BKV-ügyével kapcsolatban Lázár János leszögezte, hogy a Fidesz–KDNP parlamenti képviselőcsoportja arra kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy „ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal is. A fideszes politikus hozzátette, hogy nem javították a frakcióülés hangulatát azok a hírek, amelyek szerint esetleg prémiumokat vesznek fel a BKV-nál, ezért reméli, ez nem igaz.

D KOM20120210016
Fotó: Komka Péter

Lázár János elmondta, hogy a kormánypártok nyitottak az MSZP-nek a kampányfinanszírozásról szóló, már a Ház előtt fekvő törvényjavaslatának megvitatására. A frakcióvezető ötpárti megbeszélésre tett javaslatot a Fidesz–KDNP a kampányfinanszírozási, a választási eljárási, valamint a pártok működésére vonatkozó javaslatokról. A pártfinanszírozásról sarkalatos törvény ugyan a tavaszi ülésszak menetrendjében szerepel, Lázár szerint viszont imkább ősszel fogadhatja el az országgyűlés.

Jelenleg nincs olyan megoldás, amely pozitív választ adna arra a kérdésre, hogy lesz-e új nemzeti légitársaság, összegezte a Malévval kapcsolatos megbeszélés lényegét a képviselőcsoport vezetője, de kitért arra is, hogy némileg borzolta a kedélyeket, amikor kiderült, hogy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter 2011. április óta a Wizz Air igazgatóságának tagja.

A frakcióvezető tájékoztatott továbbá arról, hogy az egri évadnyitó frakcióülésén nagy vita volt a járások ügyében. Azt is meg kell válaszolni, miért van szükség járásokra.

D KOM20120210002

„Első körben” húsz alatt lesz azoknak a vallási közösségeknek a száma, amelyeknek az egyházzá nyilvánítását javasolja a kormányoldal a parlamentnek. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: most ezekre a közösségekre mondanak igent, de a többiekre sem mondanak nemet. Magyarországon mindenkinek kötelessége a lelkiismereti és vallásszabadság tiszteletben tartása.

Országgyűlési határozati javaslatot terjeszt pénteken a Ház elé a kormány, azt javasolva, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Egerben közölte azt is: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben.

D KOM20120210012
Fotó: Komka Péter

A záró sajtótájékoztató harmadik résztvevője Pálffy István, a KDNP-s képviselőcsoport szóvivője elmondta, hogy az ülés ideje alatt a kormányfő, illetve a referáló kormánytagok 62 képviselői kérdést, felvetést válaszoltak meg. Pálffy szerint törésvonalak nélküli, „repedést sem mutató” munkaülést zárt a két frakció. A kereszténydemokrata képviselő szerint egyes híradások ugyan éket próbáltak verni például Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos Fidesz-alelnök közé, a tanácskozás azonban az egységről szólt.