Ha nem ugrálsz, jön az ACTA

2012.02.11. 17:58
Európa-szerte tiltakozó akciókat tartanak a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás ellen, mert az fokozza az internet állami ellenőrzését. Budapesten a demonstráció fellépői más, ismertebb zenekarok számait játsszák.

A magyar fővárosban a dermesztő mínuszok ellenére több mint ezren tüntetnek a Garibaldi utcában, ahol a Magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala áll. A demonstrálók a kormány által is támogatott ACTA (Anti-Counterfeiting Agreement) aláírása ellen tiltakoznak. Az egyezmény fő célja a hamisítás visszaszorítása, de az internetezőket is súlyosan érintheti. A tiltakozók attól tartanak, hogy nem lehet majd zenéket és filmeket letölteni, és az állam sokkal szigorúbban ellenőrzi az internetet.

Helyszíni tudósítónk szerint a jó hangulatú tüntetésen egy együttes Red Hot Chili Peppers-t játszott, és a közben elhangzott "ha nem ugrálsz, jön az ACTA", illetve a "lengyel, magyar két jó barát, állítsátok le az ACTÁ-t" lelkesítő bekiabálások utaltak arra, hogy a régióban mindenhol hasonló megmozdulások vannak. Valaki az Anonymous nevű hekkercsoport nevében is felszólalt, és elbüszkélkedett azzal, hogy korábban több intézmény honlapját feltörték az ACTA elleni tiltakozásul.

Münchenben 16 ezren, Párizsban több százan, Szófiában közel négyezren tüntettek az ACTA ellen. Ausztriában Salzburgban körülbelül ezren gyűltek össze, Németország 60 városában pedig több tízezren adtak hangot elégedetlenségüknek. A hétvégére meghirdetett nemzetközi tiltakozó kampány szervezői összesen 150-200 ezer résztvevőre számítanak.

Szófiában közel négyezren dacoltak a mínusz 10 fok körüli hideggel, sokan vonultak a parlamenthez, amelynek jogában áll nem ratifikálni a kormány által már aláírt egyezményt - közölte Trajcso Trajkov gazdasági miniszter.

22 EU-tagállam, köztük Magyarország, január 26-án írta alá az ACTA-dokumentumot, amellyel szemben több országban - főként a fiatalok körében - heves ellenállás bontakozott ki. A bírálók szerint a megállapodás jelentősen szigorítja a szerzői jogot, és korlátozza az internethasználat szabadságát.