Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Országszerte magas a levegő szennyezettsége

2012.02.11. 11:26
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján szombat délelőtt tizenhat településen volt veszélyes a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az OKI térképén a veszélyes levegő minőségét piros színnel jelzik, ezek a települések: Budapest, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya, Dunaújváros, Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Ajka, Győr, Pécs, Szeged, Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter. Ezen a helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A levegő minősége egészségtelennek számít, ezért narancssárga színnel jelöltek hét települést. Ezek: Miskolc, Oszlár, Eger, Debrecen, Szolnok, Tököl és Sopron. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Vác. Szombaton egyetlen települést, Hernádszurdokot jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden városban, ahol a lakosság száma eléri a 200 ezret, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol fennáll a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes szmogriadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása a fő feladat.

A szálló por magas koncentrációja miatt szerdán Tatabányán elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Putnok polgármestere Tamás Barnabás azt mondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településnek nincs szmogriadóterve, de a lakosokat folyamatosan tájékoztatják a levegő szennyeződésének mértékéről.

Péntek óta Székesfehérváron a szomgriadó riasztási fokozata van érvényben. Emellett Szolnokon és Szegeden a szmogriadó tájékoztatási, míg Debrecenben a riasztási fokozatát rendelték el. Szombaton a fővárosban és Salgótarjánban is a szmogriadó riasztási fokozata lépett életbe.