Nándor
3 °C
16 °C

Csődvédelmet kért az esztergomi közvilágítást ellátó cég

2012.02.13. 15:33

Banki elszámolási vita miatt a fizetésképtelenség határára jutott az Esztergom és több más város közvilágítását ellátó TIVI Kft., a társaság ezért csődvédelmet kért - mondta Drága Bálint ügyvezető.

Mint közölte: a cég által ellátott települések egyikén sem kell tartani a közvilágítás korlátozásától. A társaságnak koncessziós szerződésekre alapozva 12 éves futamidejű banki hitele van, miközben néhány nagyobb önkormányzat összesen 200 millió forintot meghaladó összeggel tartozik a cégnek.

Az ügyvezető rámutatott, hogy a tartozásokból adódó gondok megoldásában a bankok nem segítettek, így likvid pénzkészletük jelentősen csökkent. Az utóbbi hónapokban rendszeresen fizetett viszont az esztergomi önkormányzat, amelynek 100 millió forintos, a korábbi városvezetés alatt felhalmozott tartozása van, de az esedékes számlákra két részletben 37 millió forintot átutalt.

Drága Bálint elmondta, ezt az összeget a TIVI Kft-t finanszírozó bank nem vezette át a folyószámlára, annak ellenére, hogy a társaságnak tartozása nem volt és a hitelszerződésben vállalt óvadéki számlán 28 millió forint volt, melyhez csak a bank férhet hozzá.

"A bank, véleményünk szerint szerződést szegve, a jóhiszemű üzletvitelt sértve felmondta a szerződést és a nekünk utalt pénzt nem fizette ki. Így a fizetésképtelenség határára jutottunk. Szeretnénk partnereikkel csődegyezséget kötni és tevékenységünket folytatni" - tette hozzá az ügyvezető.

A TIVI Kft. 2011-es árbevétele 816 millió forint, dolgozóinak száma 22 fő.15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft